Köp smart förvärvsmaskin

ANALYS Förvärvsmaskinen har bevisat sig både resultatmässigt och på börsen. Men än är det inte försent att hoppa på kursresan norrut.

KÖP Senast Affärsvärlden skrev om installationsföretaget Instalco var i september 2017, fyra månader efter att riskkapitalbolaget FSN Capital och vd:n, tillika storägaren Per Sjöstrand, hade satt bolaget på börsen. Vi såg potential i affärs­idén att förvärva bra installationsbolag billigt och sedan låta dem leva vidare självständigt i en konglomeratstruktur.

Trots den lockande affärsidén mynnade analysen ut i ett väntaråd. Ett relativt oprövat bolag (grundat 2014) i kombination med toppade konjunkturindikatorer avsktäckte från köp. Rådet fölll väl ut när bostadsfrosan svepte in över börsen samma höst och straffade det mesta som kunde kopplas till byggindustrin.

Såväl bolaget som aktien har repat sig – med besked. När bolaget uppdaterade sina finansiella mål tidigare i år höjdes målsättningen för den organiska tillväxten, det vill säga före förvärv, till 10 procent årligen från tidigare 5 procent. Rapporten för årets första kvartal gick i rätt riktning: den organiska tillväxttakten landade på 8 procent, att addera till den förvärvade tillväxten på 18,7 procent.

Affärsvärlden sällar sig till skaran av optimistiska analytiker som ser den positiva trenden hålla i sig. Orderingången i det första kvartalet landade på knappt 4,4 miljarder kronor, motsvarande en ökning på starka 17,5 procent. Givet att den starka konjunkturen håller i sig det närmaste året värderas aktien under 10 på våra ev/ebit-prognoser för 2019 och 2020. Det är lägre än konkurrenterna (se fullversion av aktierådet), men framför allt är det billigt ur ett absolut perspektiv för ett så pass välskött bolag med trenden i ryggen.

Den kapitallätta och lönsamma snabbväxaren har bevisat att den klarar sig på egna ben och kan stå pall för ändrade förutsättningar i byggsektorn. Köp Instalco till den långa portföljen.

Detta är en sammanfattning av aktierådet Köpvärd förvärvsmaskin.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.