Köpläge i massaproducenten

Det globala massapriset visar tecken på att bottna samtidigt som svajigheten i bolagets vinst kan vara på väg att minska.

KÖP Alla företag inom skogssektorn är utsatta för priset på pappersmassa och Rottneros har den i särklass högsta exponeringen.

För närvarande ser det ljusare ut för både massapriset och världskonjunkturen, med flera signaler som pekar mot att botten passeras någon gång det närmaste halvåret.

På dagens vinstnivå värderas Rottneros till ett p/e på omkring 10, och skulle massapriset återvända till toppnivåerna det senaste året faller multipeln ner till omkring 6–7, beroende på hur vedpriset utvecklas.

Rottneros har ett starkt kassaflöde och är i stort sett skuldfritt, varför den värderingen knappast ter sig särskilt utmanande givet ränteläget och värderingen på börsen i stort. Rottneros gjorde också en extrautdelning på 70 öre per aktie i november, vilket minskade kassan med en dryg fjärdedel.

Även om risken i aktien är högre än medel ter den sig köpvärd på nuvarande nivå, givet att massapriset bottnar närmaste kvartalet och sedan börjar röra sig uppåt. En starkare krona skulle dock kunna förta en stor del av den utvecklingen.

För investerare som gillar Rottneros, men är villiga att ta mer risk, är Rottneros huvud­ägare Arctic Paper ett alternativ.

Detta är en kortversion av Billig massaproducent. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här