Köpläge på börsen

De senaste veckornas börsfall har fått flera aktier att hamna på intressanta kursnivåer. Affärsvärlden har med hjälp av en klassisk modell vaskat fram ett tjugotal aktier av hög kvalitet.

Börserna runt om i världen har till följd av den senaste tidens ränteoro hamnat i en svacka. Stockholmsbörsen är inget undantag. Räkna bort
Ericssons stora kursuppgång och börsen står till och med på minus i år.

Men, misströsta inte. Nedgången har gjort att det finns en hel drös med billiga kvalitetsaktier. Affärsvärlden har plöjt igenom Aktieindikatorn och konstaterar att:

86 bolag, ungefär en fjärdedel, ger en direktavkastning på 3 procent och högre.

53 av dessa bolag har ett börsvärde på över en miljard kronor, vilket borgar för hög likviditet i aktien.

Vi är dock kräsnare än så. Därför rensade vi ut sex investmentbolag, som inte driver egen rörelse. Vi krävde att de återstående 47 företagen skulle ha gått med vinst under de senaste fem åren.
Då föll en rad giganter och välkända bolag bort: Stora Enso, Skanska, Volvo, Broström, Axfood för att nämna några.

Vi gjorde ett undantag för Alfa Laval, eftersom de bara har en tvåårig historik som börsbolag. Året innan introduktionen visade de ju också vinst.
Ur denna skara har vi funnit ett 20-tal kandidater som borde vara riktigt bra placeringar de närmaste åren.

För en aktieägare är utdelningen bland det viktigaste att följa. Det är alltid lockande med utdelningar som slår bankräntan, eftersom det begränsar fallrisken för aktien. Dessutom är utdelningshöjningar ett tecken på att bolaget har hälsan och utvecklas väl.

En av Affärsvärldens gamla beprövade värderingsmodeller, den så kallade utdelningsmodellen, bygger på just detta.

1 En aktie är köpvärd om totalavkastningen, kurstillväxt plus direktavkastning (utdelning i förhållande till aktiekurs), är högre än placerarnas avkastningskrav. Om vi antar att avkastningskravet är 9 procent – riskfri ränta plus riskpremie – är ett bolag med en direktavkastning på 3 procent och en utdelningstillväxt på 4 procent inte köpvärt. Ett bolag med direktavkastning på 3 procent och en utdelningsillväxt på 7 procent är däremot köpvärt.

2 Aktiekursen förutsätts följa utdelningen på sikt. En hög utdelningstillväxt kommer därför att belönas av aktiemarknaden med en snabb kurstillväxt.

Ett sätt att spå utdelningar de närmaste åren är att granska vinsterna. Förutsatt att en lika stor andel av vinsten delas ut kommer utdelningstillväxten då att vara identisk med vinsttillväxten. En källa är att titta på vinstprognoser från analytikerna. Vi använde sammanställningar från SME och tog den förväntade vinsten 2005 genom fjolårets resultat.

För att vara på den säkra sidan ställde vi ett ganska högt krav: Vinsttillväxten måste minst vara 15 procent under den här tvåårsperioden. Genom den gallringen försvann också en hel del bolag: Cloetta Fazer, Electrolux, Holmen, Billerud liksom de båda bankerna Föreningssparbanken och Handelsbanken.

En rad fastighetsbolag kom också till korta: Kungsleden, Wallenstam och Wihlborgs. Anledningen är enkel: I prognoserna har ingen hänsyn tagits till eventuella reavinster i framtiden och själva förvaltningsresultaten ökar inte i tillräckligt stor utsträckning.

Självklart kan flera av de aktierna vara köpvärda ändå, men inte enligt just den här modellen.

Kvar fick vi 21 företag. Är alla dessa intressanta?
Nej. Så enkelt är det inte; prognoserna kan ligga i överkant och modellen tar inte heller hänsyn till rörelserisken i bolagen. Ett företag som JM är exempelvis utsatt för flera riskfaktorer i sin verksamhet, och bara för att nyckeltalen ser attraktiva ut är inte aktien köpvärd.

Tre generella tolkningar går att göra:

1 Kraftiga vinstökningar: Här sticker fyra bolag ut: Rottneros, TV4, PEAB och Carnegie. Det förstnämnda är extremt beroende av massa – och dollarpriset, Carnegie är beroende av börsutvecklingen och TV4 av annonsmarknaden. Alla dessa prognoser kan visa sig slå helt fel. PEAB är ett specialfall, eftersom vinsten för 2003 inkluderade en rad engångskostnader. Den egentliga vinstökningen är med andra ord inte så hög som den ser ut.

2 Konjunkturlyften: Sandvik, SKF och Trelleborg ser alla billiga ut enligt den här modellen, men i prognoserna ligger ett kraftigt konjunkturlyft; något som kan visa sig vara för optimistiskt. Det är helt uppenbart att konjunkturen för närvarande går åt rätt håll, men skulle den vända ner redan 2005 framstår dessa prognoser som på tok för optimistiska.

3 Bolagsspecifika faktorer: Kommer Cardo att öka vinsten med 53 procent under två år? Marknaden tror det. Det bottnar dock i att företaget lyckas med sin turn around.

Bilias lyft bottnar i att serviceverksamheten börjar tjäna mer pengar; i Alfa Laval har det interna gnetandet med kostnader gjort att det nu finns en hävstång à la Ericsson när väl tillväxten tar fart. Och så vidare. En rad bolagsspecifika åtgärder bäddar för att nyckeltalen framöver ser så aptitliga ut.

Sammanfattningsvis har nedgången lett fram till att det finns gott om fynd att plocka in i portföljerna för närvarande. Fin historik, en hög utdelning och en stark vinsttillväxt framöver bäddar för att aktierna i tabellen går en stark utveckling till mötes även om inte alla per se är köpvärda. Se det som en andra chans för dem som vill köpa Affärsvärldens favoriter. Bland dem kan nämnas Alfa Laval, Hennes & Mauritz, SCA, SSAB och kryddan TV4.

_______________________

21 LOVANDE AKTIER

Bolag Direktavkastning, % Vinsttillväxt 2003 till 2005, %

Capona 5,9 67
Lindex 5,9 20
Bilia (Pro forma.) 4,8 45
SSAB 4,7 29
PEAB 4,6 133

Cardo
4,5 53
Nordea 4,5 31
Orc 4,4 15
Sandvik 4,4 54
TV4 4,2 144

Carnegie
4 114
SKF 3,9 49
JM 3,8 44
SEB 3,7 27
Alfa Laval 3,6 46

Hufvudstaden
3,5 21
SCA 3,5 18
H&M 3,4 33
SAAB 3,4 63
Trelleborg 3,3 40
Rottneros 3 235

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF