Kriget oroar – spararna tankar SBB och säljer Evolution

Krigsutbrottet i Europa har skapat chockvågor på de finansiella marknaderna, men trots att många sparare tryckte på säljknappen finns det fortfarande flertalet aktier som lockar, såsom SBB.
Nicklas Andersson och Avanza ser att kunderna köper i Saab just nu..
Nicklas Andersson berättar vilka aktier som Avanzas kunder köper och säljer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT och Avanza

Börserna har skakat under början av året och i februari följdes inflationsoron och oron för stigande räntor av de ökade geopolitiska spänningarna som eskalerade till ett krig under månadens sista dagar.

”Rysslands invasion av Ukraina sände ut en chockvåg över de globala finansmarknaderna. Börsen (OMXSGI) sjönk närmare 7%, vilket ger den sämsta februarimånaden sedan 2001. Historien visar dock att det inte behöver vara ett självklart säljläge”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
SBB B Evolution
Swedbank Tesla
Ericsson B AstraZeneca
Handelsbanken A Investor A
Meta Platforms Telia Company
LendingClub Kindred
SSAB Boliden
Resurs Hexatronic
Spotify Embracer
Storytel Tele2

Oron har dock smittat av sig på svenska sparare. Under februari gjorde spararna 393 700 affärer per dag, en minskning med 20% jämfört med samma månad i fjol.

”Det fruktansvärda faktum att vi nu har krig i Europa har skrämt börsen och fått många sparare att trycka på säljknappen. Motvikter till detta är en stark rapportsäsong och det faktum att många aktier redan fallit mycket senaste året. Historien har lärt oss att utbrott av krig inte lett till de största nedgångarna. Sedan invasionen av Ukraina har börsen stigit över 6% från bottennivån”, säger Nicklas Andersson.

Köplistan hos Avanza, precis som hos Nordnet, toppas av SBB.

”Fastighetsbolaget SBB är den näst mest ägda aktien hos Avanza och tillika den mest nettoköpta aktien under 2022. Under månaden publicerades en blankarrapport på SBB som skapade en vild handel i aktien med stora svängningar som följd. Spararna ansåg uppenbarligen att det var ett bra köpläge och med facit i hand stängde aktien månaden med en högre aktiekurs och fler ägare än innan rapporten”, säger Nicklas Andersson.

Han menar att SBB nu tagit steg och blivit en månadsutdelare. Spararna har även köpt bankaktier, som lockar med hög direktavkastning. Swedbank, som kommer på en andraplats på listan, bjöd också på en extrautdelning.  Dessutom återfinns Ericsson i köptoppen. Efter mutskandalen i Irak förlorade Ericsson en fjärdedel av börsvärdet och enligt Nicklas Andersson passade spararna på att trycka på köpknappen under nedgången.

På säljlistan fortsätter Evolution att knipa tronen, följt av Tesla och Astra Zeneca.

”Spelunderleverantören Evolution fortsätter att vara den mest nettosålda aktien för tredje månaden i rad. Till skillnad från den senaste tidens vinsthemtagningar ser vi nu att antal ägare faktiskt minskar, vilket inte tillhört vanligheten historiskt. Rimligtvis bidrar den allmänna krigsoron till att en del ägare tackar för kaffet”, säger Nicklas Andersson.

Du hittar vinnarna och förlorarna på Stockholmsbörsen på Affärsvärldens sista Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG