Kronan stärks efter uteblivna Riksbanksåtgärder

Investerarna höll andan under Riksbankens direktionsmöte under måndagen, som dock inte mynnade ut i några ytterligare åtgärder. En timme efter mötets start inleddes en kronförstärkning mot såväl euron som dollarn.

Kronan handlas därmed sammantaget tydligt starkare gentemot fredagens nivåer, som visade på den svagaste noteringen mot euron sedan slutet av februari.

“De nedslående inflationssiffrorna under föregående vecka har ökat risken för en sänkning vid dagens direktionsmöte. Dock är omständigheterna annorlunda idag från i mars, när sänkningen utlöstes av en kronappreciering”, kommenterar DNB, som däremot förutspår en sänkning av reporäntan till -0,50 procent vid mötet i juli.

Flera analytiker hade efter det svaga inflationsutfallet för april väntat sig åtgärder under dagens möte, däribland Danske Bank som förutsåg en sänkning med 10 baspunkter. Även Nordea och BNP Paribas såg en viss chans för ytterligare åtgärder.

I övrigt på valutamarknaden har dollarn rekylerat upp mot euron efter föregående veckas depreciering.

De svenska obligationsräntorna med längre löptider har sjunkit marginellt, medan de amerikanska motsvarigheterna visar på stigande nivåer. De grekiska obligationsräntorna har samtidigt stigit markant på förnyad oro för Greklands finansiella situation.

Dödläget i förhandlingarna mellan Grekland och dess långivare ser ut att fortsatt hålla i sig. Landet har under dagen uppgivit att fyra kompromisslösa krav återstår i samtalen med de internationella långivarna. De består av sänkningar av pensioner, tillväxtplanen, målet för det primära budgetöverskottet och skuldomstruktureringen.

Samtidigt har Pierre Moscovici, EU:s ekonomikommissionär, uppgivit att nya framsteg har nåtts i samtalen, men att de inte är tillräckliga och att tiden håller på att rinna ut.

Vidare kan Greklands banker få slut på de säkerheter som krävs för finansiering och för dess överlevnad inom tre veckor, enligt uppgifter från källor till Bloomberg.

“Det verkar inte ha kommit några riktiga nyheter rörande Grekland, men investerarna är tydligen väldigt nervösa och snabba med att agera på varje rubrik”, kommenterade Kully Samra vid Charles Schwab.

Det amerikanska husmarknadsindexet NAHB sjönk till 54 i maj, mot marknadens förväntningar som låg vid 57 och förra månadens oreviderade utfall på 56.

Statistik under morgonen visade att de svenska företagens totala lagervolym steg med 2,7 procent under det första kvartalet 2015 jämfört med närmast föregående kvartal, medan kapacitetsutnyttjandet inom den svenska industrin minskade med 0,2 procentenheter under samma kvartal till 88,9 procent.

Fed-ledamoten Charles Evans sade under ett tal i Stockholm på måndagen att inflationen är för låg och att man bör avstå från att höja styrräntan tills det finns mycket större förvissning om att inflationen kommer att nå tvåprocentsmålet. Evans uteslöt samtidigt inte att en höjning kan komma redan i juni.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.