Krönika: Växande kritik mot Greenspan
”Greenspan har ingen kontakt med verkligheten, han känner inte marknadens smärta. Han ser visserligen en del svagheter, men han ser inte de 2,3 trillioner dollar som gått förlorade på Nasdaq. Han ser inte de enorma strukturella problemen inom telekomsektorn. Wall Street låg närmare en kollaps 1998 (under Asien/Rysslandskrisen) än Silicon Street gör idag. Men Silicon Street är viktigare.”
Så skriver en debattör i den amerikanska nättidningen The Street.com. Drevet går nu allt hårdare mot Federal Reserve-chefen Alan Greenspan för att han inte sänker räntan i snabbare takt.
Men kritiken kommer från flera håll. Det finns två huvudlinjer i kritiken mot Fed-chefen Alan Greenspan. Den ena hävdar att han dödar aktiemarknaden genom att sänka räntan för sent, för lite och för långsamt.
Den andra linjen hävdar att han har givit sig in i ett farligt spel när han agerar och svarar mot utvecklingen på aktiemarknaden. Greenspan har själv sagt att han, åtminstone indirekt, tar mer hänsyn till aktiemarknadens utveckling idag än för 7-8 år sedan. Börsen är en viktig indikator eftersom den påverkar hushållens förmögenheter som i sin tur bestämmer konsumtionsviljan.
Risken är, i mångas ögon, att placerarna börjar lita på att Greenspan skall rädda dem när de fattat felaktiga investeringsbeslut och kurserna brakar åt skogen. Just nu är det många av aktiemarknadens aktörer som kräver att han ska rädda dem.
Gör Greenspan det kan han hamna i en ond cirkel där han saboterar marknadens funktionssätt genom sina ingrepp. Samtidigt kan hans vapen, räntan, förlora mycket av sin kraft om det uppfattas som marknadens verktyg.
Det lustiga med marknaden är att den inte vill att någon skall lägga sig i när det går bra. Många var starkt kritiska till att Greenspan höjde räntan i flera omgångar förra året med hänvisning till ett ökat inflationstryck som bland annat som en följd av hushållens ökade förmögenheter på aktiemarknaden. Men idag, när kurserna periodvis befinner sig i fritt fall, skriker alla efter en sänkning.
Marknaden vill heller inte gärna ta ansvar. Det är alltid någon annans fel, allting. Exempelvis Greenspans. Det intressanta med IT-sektorn, som idag går igenom en kris såväl här hemma som i USA, är att den ansågs osårbar för ett år sedan.
Resonemanget gick ut på att IT-sektorn inte var räntekänslig. De här bolagen fick in kapital från aktiemarknaden och behövde därför inte bry sig om ränteläget. Problemet är bara att idag är aktiemarknadens benägenhet att bistå kapitalslukande bolag i nyemissioner väsentligt mindre än för ett år sedan. Dessutom har det visat sig att kunderna inte är immuna mot ränteläget.
Många hävdar också att ränteläget i USA idag är alltför högt i förhållande till den svaga ekonomin. Men de galopperande värderingarna av framför allt nya bolag förra året visar att marknaden och företagsledningarna drev upp varandra i ett alltför högt tempo som inte hade något med den reala tillväxten eller ränteläget att göra.
Det finns två skäl för Greenspan att inte sänka räntan mellan mötena nu. Dels skulle det ge sken av panikåtgärd, som signalerar att han inte har någon koll, dels är risken att många skulle uppfatta det som att landet verkligen befinner sig i ett hopplöst läge. Så länge Alan Greenspan tror att det finns hopp om en hyfsat snar vändning, vilket han säger att han gör, kommer han att agera försiktigt och ta ett steg i taget.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.