Kronofogden auktionerar ut bitcoin

I veckan är det åter dags för auktion. Kronofogden har för andra gången utmätt kryptovalutan bitcoin.

– Egendom finns inte bara på garageuppfarten eller i vardagsrummet, utan även på nätet. Numera söker vi tillgångar såväl i datorer och hårddiskar som i telefoner och webbtjänster, säger Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

För två år sedan sålde Kronofogden bitcoin för första gången och nu är det dags igen. 4,59 bitcoin till ett ungefärligt värde av 370 000 kronor säljs via en nätauktion med start den 11 oktober.

– Att valutan kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet. Att vi hittar och mäter ut bitcoin är därför en viktig pusselbit i arbetet med att försvåra och motverka organiserad brottslighet, säger Johannes Paulson.

Förra gången Kronofogden auktionerade ut bitcoin bedömdes värdet till cirka 27 600 kronor. Men när nätauktionen löpte ut stannade högsta budet på 43 000 kronor.

– Jag vet faktiskt inte varför någon är beredd att betala mer än vad det verkligen är värt, sade Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.