Kurskrasch i bitcoin

Den kraftiga kursökningen i kryptovalutan bitcoin tog sin ände i en krasch under natten, efter att värdet ökat kraftigt de senaste månaderna.

Mellan klockan fyra och fem rasade kursen från strax under 8.000 dollar till som lägst 6.465 dollar, ett fall på runt 20 procent.

Under den tidiga morgonen återhämtade sig bitcoin från den kraftiga slagsidan för att åter handlas vid kursnivåer över 7.000 dollar.

Spekulationssnurran runt vad som orsakat den senaste tidens närmast paraboliska uppgång i bitcoin-priset har gått varma. Den globala börsoron och faktumet att belöningen för brytning av kryptovalutan minskar undan för undan är bara några av förslagen bakom den kraftiga ökningen, sedan årsskiftet cirka 70 procent trots nattens ras. Bara senaste månaden har värdet stegrats med över 30 procent.

“Jag lägger inte mycket tid på att försöka förstå eller förklara kortsiktiga prisrörelser i kryptomarknaden, eftersom att fundamentala faktorer så ofta tycks peka i helt olika riktningar”, skrev Digital Currency Groups Travis Scher i ett mejl till nyhetssajten Tech Crunch.

Faktum är ändå att den blockkedjelänkade valutan är långt i från sin högsta punkt från vintern 2017, över 19.000 dollar, samtidigt som nyhetsflödet liksom för närvarande kantades av en upptrappad retorik mellan USA och Kina. Dessutom uppmärksammades nordkoreanskt vapenskrammel, liksom under den senaste veckan.

Något som också bör påverka och föra priset uppåt är faktumet att belöningen för att bryta kryptovalutan genom att lösa de ekvationer som krävs för att tillföra nätverket i blockkedjan ännu en länk undan för undan blir allt mindre. Det innebär att tillförseln av nya bitcoin, något som pressar priset, minskar.

Fler och fler handlare har också börjat ta emot krypto som betalmedel, särskilt i USA där flera stora dagligvarukedjor nu accepterar bitcoin i kassan. Det tas som ett kvitto på att kryptovalutorna är mer än en dagslända, noterar nyhetssajten.

Andra analytiker hävdar att det är det enkla svaret nu som 2017 är detsamma: Kortsiktig spekulation.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.