Landeborn: I en bred nedgång kan möjligheter uppstå

Danske Banks sparekonom Maria Landeborn anser att spararna bör vara beredda på en skakig börs ett tag framöver, men menar samtidigt att börsläget kan innebära möjligheter för mer aktiva investerare.

Coronavirusets spridning och oljepriskriget mellan Saudiarabien och Ryssland gjorde att börserna under gårdagen störtdök. Oljepriset föll med närmare 30 procent, det största procentuella raset sedan januari 1991 då Kuwaitkriget inleddes. Samtidigt föll Stockholmsbörsens OMXS-index 5,5 procent och de tre ledande amerikanska indexen föll mellan 7 och 8 procent.

USA:s president Donald Trump utlovade senare ”väldigt dramatiska” åtgärder för att stödja USA:s ekonomi, såväl en sänkning av jobbskatten som substantiella lättnader för industrier som drabbats av coronaviruset. Detta, tillsammans med en viss rekyl i oljepriset under tisdagen har skapat en återhämtning på världens börser, men flera experter tror på en fortsatt osäker börs.

”Återhämtningen i den globala ekonomin är mer osäker än den var för några veckor sedan. Vårt huvudscenario förblir att stabiliseringen kan fortsätta senare i år med stöd av låga räntor och stimulanser, men det kommer att ta längre tid än vi tidigare trott och det kan bli värre innan det blir bättre. Under tiden kommer makrodata att försvagas och vinstestimaten att sänkas”, skriver Maria Landeborn i ett veckobrev under måndagen.

Danske Bank väntar sig fler stimulanser från centralbanker, bland annat att den europeiska centralbanken, ECB, sänker räntan med 0,1 procentenhet, att Fed sänker räntan ända ner till noll, och att Riksbanken följer efter med en räntesänkning i april.

Under börsturbulensen har räntorna också fallit till historiskt låga nivåer. I USA har 10-årsräntan varit nere under 0,7 procent, vilket är lägre än under finanskrisen.

”Det sätter ljuset på värdet av obligationer i en portfölj. När börsen faller flyr investerarna till säkra tillgångsslag vilket får räntorna att sjunka och obligationspriserna att stiga. Resultatet blir en god utveckling för obligationsfonder vilket dämpar svängningarna i en portfölj som består av både aktier och räntor”, säger Maria Landeborn.

Maria Landeborn råder också spararna att ha is i magen under turbulensen.

”Först och främst bör man säkerställa att balansen mellan aktier och obligationer är rätt i portföljen utifrån önskad risknivå, sparhorisont och förmåga att bära förluster. Därefter handlar det om att hålla fast vid sin långsiktiga strategi och att inte fatta irrationella beslut de dagar då aktiemarknaden faller”, skriver hon, och fortsätter:

”Med det sagt, så kan det också uppstå möjligheter för en mer aktiv investerare. Även i de sektorer som drabbas hårdast av coronavirus och oljepriskrig kommer det att finnas bolag som står kvar som vinnare när oron blåser över. En strategi när börsen faller är att fokusera på kvalitetsbolag med starka balansräkningar och stabila intäkter, som brukar klara sig bättre i perioder med hög osäkerhet. Den amerikanska marknaden har en högre andel kvalitetsbolag än andra marknader, vilket är en av anledningarna till att vi har en övervikt i USA. Kvalitetsbolag finns i alla sektorer, men i synnerhet inom tekniksektorn”.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.