Långsiktigt läge i kartongtillverkaren

ANALYS Billerud Korsnäs steg kraftigt på förra veckans bokslut. Är det äntligen på väg att lossna för bolaget och aktien? Affärsvärlden ser ett intressant läge för långsiktiga investerare.

KÖP ”Det stora investeringsprogrammet kommer att tynga nyckeltalen på kort sikt och skördetiden ligger väl långt fram för en kortsiktig aktiemarknad.”

Så lät det när Affärsvärlden i senaste analysen i tidningen, i nr 17/2017, valde att avvakta med Billerud Korsnäs på 143 kronor. Knappt tre år senare har aktien backat med 13 procent samtidigt som Stockholmsbörsen stigit med 19 procent. Ett av skälen till den trista utvecklingen är att stora investeringar sällan går som man tänkt sig.

När investeringen i en ny kartongmaskin i Gruvön, KM7, aviserades i mitten av december 2016 var det en investering på 5,7 miljarder kronor. I årsredovisningen 2017 hade summan ökat till 7 miljarder och i årsredovisningen 2018 till 7,6 miljarder. När bolaget under 2020 investerar de sista 190 miljonerna i KM7 kommer det totala investeringsbeloppet uppgå till 7,95 miljarder, enligt förra veckans bokslut. Totalt sett har investeringen blivit nära 40 procent dyrare än beräknat, och dessutom ligger bolaget efter tidsplanen.

När Billerud Korsnäs från och med i år går mot en mer normal investeringstakt samtidigt som lönsamheten successivt börjar återhämta sig kommer bolagets kassaflöden att förbättras signifikant jämfört med under de senaste tre investeringstunga åren. Skissar man på att bolaget når lönsamhetsmålet först 2023 då handlas aktien sannolikt uppåt 170 kronor. Det ger en potential på cirka 40 procent på tre års sikt, exklusive utdelningar.

Och då har vi inte tagit höjd för att Billerud Korsnäs mycket väl kan komma att premievärderas på basis av starka marknadspositioner, etta eller tvåa i alla segment, och en hållbarhetsprofil som helt klart ligger i tiden.

Risken för nya besvikelser från KM7-uppstarten finns givetvis, men på dagens dyra börs framstår en investering i ”självhjälpscaset” Billerud Korsnäs som ett klart vettigt alternativ. Tålmodiga investerare stiger på igen.

Detta är en kortversion av Långsiktigt läge i pappret. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.