Londonbörsens ägare ratar bud

Londonbörsens ägare, LSE, ser "ingen anledning" att fördjupa sig med något engagemang i förhandlingar med Hongkongbörsens ägare HKEX om ett uppköp, efter onsdagens anbud på motsvarande 260 miljarder kronor.

LSE sågar Hongkongbörsens ägare HKEX i ett öppet brev, som publicerades på fredagen, där anbudet ratas på flera punkter.

“Vi förvånas och vill uttrycka vårt missnöje över ert beslut att offentliggöra ert oombedda affärsförslag blott två dagar efter att vi över huvud taget fått vetskap i saken”, skriver LSE:s styrelse i brevet, som är adresserat till HKEX ledning.

LSE avvisar HKEX oväntade anbud fullt ut och “ser inget värde i” att fördjupa några diskussioner, skriver börsoperatören. Beskedet är väntat, efter att LSE redan på onsdagen bekräftat budet och kallat det för “högst villkorat”.

“Styrelsen har fundamentala tvivelaktigheter kring nyckelaspekter i det villkorade förslaget gällande strategi, genomförbarhet och värde”, skriver LSE.

Det var på torsdagen HKEX lade budet, något som fick ägarbolaget LSE:s aktie att rusa givet en premie på 22 procent, en rusning som dock avtog i takt med att fusionsidén ratades av analytiker och tonades ned av LSE. Även från ministerhåll hördes uttalanden i riktning mot att det skulle bli svårt att få till en affär med det kinesiskinfluerade HKEX ur säkerhetssynpunkt.

Utöver detta krävde HKEX att LSE skrotar sitt bud på finansdataleverantören Refinitiv, en affär som Londonbörsägaren nu upprepar sina intentioner för.

Enligt vad Reuters källor uppgav under torsdagen har HKEX tagit det nu förlöpande scenariot med i beräkningarna och redan förberett nästa steg.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här