Lugn handel på börsen

Stockholmsbörsen inledde svagt uppåt på torsdagen i lugn handel, inför den stundande rapportsäsongen. USA-marknaderna håller stängt för nationaldagsfirande, vilket kan ha påverkat omsättningen i Stockholm.
Lugn handel på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Strax efter klockan 10.20 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent till nivån 1.652. Aktier för drygt 1 miljard kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. Tyska DAX- och Parisbörsens CAC-index var samtidigt upp respektive ned 0,1 procent.

I toppen bland storbolagen återfanns SSAB, som gick svagt på onsdagen. Aktien var upp 1,9 procent. Även banksektorn gick starkt med Handelsbanken och Nordea upp omkring 1 procent.

I botten placerade sig läkemedelsbolaget Getinge med en nedgång på 1,7 procent tillsammans med telekombolaget Ericsson som tappade 0,6 procent.

Fordonsunderleverantören Bulten föll 5,2 procent efter att ha vinstvarnat för det andra kvartalet på grund av lägre volymer, men också av en lägre produktionstakt. Bolaget varnade även att produktionstakten fortsatt kommer att vara låg i det tredje kvartalet.

”Vi kommer att ha en viss underabsorption i början på det tredje kvartalet då efterfrågan är något svagare”, sade Bultens vd Anders Nyström till Nyhetsbyrån Direkt.

Byggkoncernen Peab har förvärvat finländska YIT:s beläggnings- och ballastverksamhet i Norden för uppemot 3 miljarder kronor. Under 2018 omsatte den förvärvade verksamheten drygt 6 miljarder kronor med ett justerat ebitda om 240 miljoner kronor. Peab-aktien var upp 2,3 procent.

Den finländska verkstadskoncernen Metso slår samman sin verksamhet inom Minerals med Outotec. Det sammanslagna bolaget, som kommer att få namnet Metso Outotec, hade under 2018 en gemensam försäljning om 3,9 miljarder euro. I Helsingfors steg Metsos aktie 4,5 procent medan Outotec rusade 19 procent.

Norwegians totala passagerartrafik, RPK, steg 7 procent i juni, jämfört med samma månad året innan, enligt bolagets månadsstatistik. Flygbolagets yield, intäkten per passagerarkilometer, var 9 procent högre jämfört med samma månad i fjol. I Oslo steg Norwegians aktie 4,5 procent. SAS släpper sina passagerarsiffror för juni på fredagen.

Bland mindre bolag har Avtech förlängt ett redan befintligt 5-årskontrakt med ytterligare ett år, med bolaget Southwest Airlines. Aktien steg 8 procent.

IoT-bolaget Talkpool har vunnit ett kontrakt för underhåll av ett mobilnät i Pakistan värt cirka 6,5 miljoner kronor per år. Aktien var upp 7,5 procent.

SEB Equities har sänkt riktkursen för Swedish Match till 540 kronor från 570 kronor och upprepat rekommendationen köp. Aktien var upp marginellt.

Nordea Markets har höjt riktkursen för JM till 275 från 250 kronor med upprepad köprekommendation. Aktien steg 2,8 procent till 234:50 kronor. Inom bostadsutveckling har norska Veidekke meddelat att försäljningen av bostäder gick något bättre i det andra kvartalet jämfört med i det första kvartalet. Bolaget anger att ”den positiva trenden” ser ut att fortsätta.

Nordea Markets har även sänkt sina rekommendationer för Lagercrantz och Addtech till behåll från köp. Lagercrantz sjönk 2,9 procent och Addtech var ned 1,8 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets