Lundberg stärker greppet om Skanska

Fredrik Lundberg är missnöjd med Skanskas låga byggmarginaler och stora delar av ledningen har bytts ut. Det skriver Affärsvärlden i senaste numret av magasinet.
Lundbergföretagens VD Fredrik Lundberg.

Finansmannen Fredrik Lundberg blev storägare i byggbolaget Skanska år 2010. Han tog då pengarna han fick från försäljningen av aktier i byggbolaget NCC och köpte in sig i den Industrivärden-kontrollerade konkurrenten.

– Varför ska man äga det näst bästa byggbolaget när man kan äga det bästa? resonerade Fredrik Lundberg enligt källor till Affärsvärlden.

Köpet gjorde Lundberg till näst största ägare i Skanska och när han fem år senare tog kontroll över Industrivärden var makten över byggbolaget närmast total. Via Lundbergföretagen och Industrivärden kontrollerar Fredrik Lundberg i dag 36 procent av rösterna.

Efter Skanskas styrelsemöte i juli 2017 beslutade styrelsen att göra en strategisk genomgång av Skanskas hela verksamhet och styrning. Arbetet inleddes på sensommaren och engagerade hela ledningen. Bara några veckor senare, den 13 september, lämnade Johan Karlström sin post.

Det spekuleras i att Johan Karlström och Fredrik Lundberg hade fått nog av varandra. Fredrik Lundberg var trött på återkommande nedskrivningar och Johan Karlström var enligt uppgifter till Affärsvärlden störd över att Fredrik Lundberg la sig i detaljer.

– Att Johan frivilligt skulle hoppa av från sin vd-post ett år i förtid är lika troligt som att han skulle bryta ett Vättern Runt-lopp bara några kilometer från mål, säger en tidigare nära kollega i Skanskas ledningsgrupp.

Johan Karlström får inget avgångsvederlag, möjligen ett bevis på att han lämnade på egen begäran. Men han kvarstår som ”rådgivare” till efterträdaren Anders Danielsson under återstoden av sin kontraktsperiod, som löper till januari 2019. Under den tiden har han full lön och pension.

Detta är en kortversion av en längre artikel om Skanska i nummer 7/2018 av Affärsvärldens magasin. Prenumeranter kan läsa hela artikeln i appen Affärsvärlden Magazin eller här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.