Lundin Oil: ”Vi är skakade”
Lundin Oil och en av dess styrelsemedlemmar, Carl Bildt, har under veckan varit det hetaste mediebytet efter Ericssons VD Kurt Hellström. Bakgrunden är att bolaget anklagas för att hjälpa regeringen i Sudan att utvidga det pågående inbördeskriget. Som en förlängning av att verksamheten skyddas av statlig militär anses Lundin Oil även delaktigt i olika former av övergrepp mot civilbefolkningen.
Organisationer för mänskliga rättigheter går nu samfällt till attack mot bolaget, och såväl i inrikespolitiska led som i FN-korridorerna riktas nu skarp kritik mot att Carl Bildt ingår i företagets styrelse.
”Vi är skakade av anklagelserna”, säger Ian Lundin, VD för Lundin Oil, till Ekonomi24 på telefon från sitt kontor i Geneve.
”Situationen är mycket allvarlig. Vi förnekar inget och skyller inte ifrån oss utan går nu noga igenom varenda allians och samtliga samarbeten vi har i Sudan. Indikationerna hittills är att den information som kommit ut är fel, men processen kommer att ta lite tid och vi räknar med två veckor innan vi får en bild av helheten.”
Era aktieägare, bland andra svenska storägare som Skandia och Länsförsäkringar, säger sig vara rätt skakade av rapporterna. Hur lugnar ni dem? ”Jo, telefonerna har gått varma sista dagarna. Vi räknar med att komma till Stockholm för att träffa aktieägarna och bringa klarhet i allt det här så fort vi är klara med våra undersökningar på plats – förhoppningsvis kan det ske inom tre veckor.”
Oavsett vad som kommer fram, hur allvarligt skadar den här negativa publiciteten bolaget? ”Bedriver man verksamhet inom oljeindustrin kan man aldrig komma ifrån såna här misstankar. Det är lite oförtjänt; folk tycker att det ska finnas bensin på mackarna när de behöver tanka men i övrigt tycks de strunta i hur den kommer dit – ända tills såna här anklagelser dras fram och då blir det ett himla liv.”
Kursen har rasat nästan 15 procent, som följd av anklagelserna. Är marknadens reaktion överdriven? ”Nja, det är rätt normalt. Du kan titta på kursutvecklingen för vilket oljebolag som helst så ser man hack i kurvan när såna här stormar blåser upp. Det enda vi kan göra är att lägga korten på bordet och vara öppna med information, vilket vi kommer att göra.”
Idag höjs det röster att ni ska dra er ur Sudan, vad ska till för att ni ska ta ett sånt beslut? ”Om vi hamnade i en sådan situation att det var förknippat med fara för våra anställda att gå till jobbet och om hoten mot de lokala anläggningarna en blev för stora skulle vi nog blåsa av verksamheten temporärt och ta upp en diskussion med staten om hur vi skulle gå vidare. Långsiktigt har vi däremot inga tankar på att lämna någon av våra marknader. Vi har gjort mycket positivt på de marknader vi finns och jag tror att en sån här debatt kan användas till att få folk att inse att oljebolag kan göra bra saker i såna här länder.”
Som till exempel? ”I Sudan har vi bland annat byggt en bro mellan vårt koncessionsområde och närmaste staden Rubkona, som gör att invånarna kan röra sig mycket friare. Och vi har haft folk nere som arbetat med hälsa, hygien och utbildning i området.”
Tidningarna skriver ”världen rasar mot Bildt”, och allt från FN-tjänstemän till statsvetare och professorer tycker att han ska avgå. Hur går snacket mellan honom och er idag? ”Han är helt informerad om allt vi gör och står bakom det vi säger. Som styrelseledamot tycker han, precis som vi andra, att det är fel att reagera på rapporter som inte är helt säkra. Men han har inte givit oss några signaler på att han är beredd att avgå, och han är ju rätt van vid mediestormar.”
Vad bidrar han egentligen med i Lundin Oils styrelse? ”Han är inte på något sätt operativ men hjälper oss att föra bolaget framåt. Vi opererar i svåra länder och behöver all information som finns att tillgå om världsläget, och han är oerhört kunnig när det gäller de stora sammanhangen.”
Vad säger du till dem som nu hävdar att han sitter där enbart i kraft av ”legitimitetsalibi” och ”dörröppnare” för att ni lättare ska kunna komma in på nya marknader? ”Att vi redan var på plats både i Malaysia, Libyen och Sudan innan han kom med i bolaget. Han har suttit i styrelsen sedan ett år, under den tiden har vi inte etablerat oss på några nya marknader.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.