Måndagstips för din portfölj

Fyra köpvärda aktier har Börsveckan letat upp denna veckan.

Micronic är litet av en lottsedel just nu, men Börsveckan gillar oddsen och ser aktien som ett bra chansköp. En fråga som hänger över bolaget är dock om det kommer att krävas en räddningsemission för att ta Micronic genom den rådande svackan, skriver tidningen som betecknar bolagets utsikter som ”binära”.

Det positiva scenariot är att Micronic ska kunna visa en normaliserad omsättning på 750 miljoner kronor, vilket är snittet över åtta år, ha en bruttomarginal på 45 procent och bibehålla rörelsekostnaderna. Bolaget ska då kunna tjäna 63 miljoner kronor efter skatt (obeaktat de stora förlustavdragen). P/e-talet blir då 3,8 på en vinst som kanske ligger 2-3 år framåt i tiden. Uppsidan är då betydande, menar Börsveckan.

Odd Molly står ut i en pressad beklädnadssektor och Börsveckan lockas av bolagets låga multiplar, starka balansräkning, goda lönsamhet och stabila orderingång. Även om inte heller Odd Molly kan väntas vara immuna mot en konjunkturförsvagning ser aktien intressant ut. Börsveckan höjer till köp.

Inom samma sektor har Börsveckan även tittat på RNB, som dock kringgärdas av en dystrare kontext där hög skuldsättning, kollektionsmissar och ett allmänt sviktande förtroende för ledningen utgör fonden. Det hindrar dock inte Börsveckan från att sätta en köprekommendation för aktien, om än med spekulativa förtecken. Aktien kan i rådande läge jämföras med en option, där kursfallsrisken är betydande om refinansiering måste ske till dåliga villkor.

”Men om bolaget kommer igenom nuvarande problem utan emission och får någorlunda ordning på JC så är det lätt att motivera en väsentligt högre kurs än dagens. Det är en lite för attraktiv chans/riskprofil för att stå över”, skriver Börsveckan.

En köprekommendation sätter Börsveckan även för Lindab, ett bolag som tagit stryk av konjunkturavmattningen. Nu är det dock läge för bottenfiske, skriver Börsveckan som bland annat pekar på att bolaget i grunden har en sund affärsmodell och dessutom en god kostnadskontroll.

Lindab borde kunna tjäna knappt 8 kronor per aktie under 2009, vilket ger att p/e-tal på 6 till den dagskurs som rådde när analysen skrevs, 48 kronor. Dagens värdering tar höjd för en betydande avmattning, men även om vinsten skulle halveras blir p/e-talet ändå under 9.

Tankrederiet Concordia granskas även av tidningen, som dock sätter en neutral rekommendation för aktien. Rederiet har en stabil intjäning och positiv dollarexponering, så risken i verksamheten är begränsad. Det gäller dock även potentialen i resultaträkningen och aktien, skriver Börsveckan.

I en internationell utblick kommenterar Börsveckan även förra veckans besked från Telenor att de inte längre avser att göra en nyemission på 12 miljarder norska kronor. Det största orosmomentet kring köpet av indiska Unitech Wireless är nu borta och Börsveckan skriver att de är fortsatt positiva till aktien. Telenor ses som klart mer attraktivt än Teliasonera, med en stor värderingsrabatt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma