Många affärer lönar sig
Skillnaden i fondernas omsättningshastighet under 1997 är mycket stor. De mest aktiva fonderna köper och säljer tjugo gånger mer än de minst aktiva (se “Några aktiva, andra passiva”). Men hur påverkar hög omsättning fondernas avkastning? Finns det ett samband mellan att förvaltaren gör mycket affärer och resultatet för spararen?
Hellre aktiv än lat
Hög omsättningshastighet i fonderna ger onekligen högre kostnader för courtage, vilket talar för att förvaltare som gör få affärer i genomsnitt borde ge kunderna högre avkastning. Fast man kan även tänka sig ett positivt samband. En förvaltare som anstränger sig och gör mycket affärer är troligen duktigare än en lat förvaltare, vilket borde visa sig i högre avkastning.
Affärsvärldens undersökning visar att högre omsättning faktiskt lönar sig för kunderna. Men bara om förvaltaren samtidigt håller en låg aktiv risk.
Våghalsar avslöjas
Aktiv risk är ett mått på hur mycket fondens avkastning i genomsnitt avviker från fondens jämförelseindex. Låg aktiv risk beror på att fondförvaltaren till stor del väljer samma fördelning som de olika aktierna har i index (vilket brukar kallas passiv förvaltning). Våghalsiga förvaltare som enbart investerar i de aktier de verkligen tror på ger fonden en hög aktiv risk, vilket både innebär hög chans att lyckas bättre än index – och hög risk att avkastningen blir mycket sämre än index.
Affärsvärlden har undersökt samtliga 138 aktiefonder som rapporterade både omsättningshastighet och aktiv risk i sin årsredovisning för 1997. För att testa om det finns ett samband mellan dessa två nyckeltal och fondernas avkastning har Affärsvärlden delat in fonderna i fyra grupper: de som har hög aktiv risk och hög omsättningshastighet, de som har hög aktiv risk men låg omsättning, de som har låg aktiv risk men hög omsättning, samt de som har både låg aktiv risk och låg omsättning.
Omsättning ger avkastning
Sedan har vi för varje fond räknat ut avkastningen jämfört med respektive fonds jämförelseindex de senaste två åren. Slutligen har vi räknat ut den genomsnittliga avkastningen jämfört med index i de fyra grupperna.
Resultatet är som sagt att gruppen med hög omsättning, men låg aktiv risk har lyckats betydligt bättre jämfört med index än de andra tre grupperna. Som synes i tabellen är det dessutom så att de fonder i denna grupp som lyckats bäst ofta är de som har högst omsättningshastighet.
Notera dock att många utlandsfonder rapporterar felaktigt beräknad aktiv risk (se “Några våghalsiga, andra fega”). Det gör att det mer osäkert om slutsatsen av undersökningen är korrekt.
Men i brist på bättre information från fonderna, så är ändå slutsatsen av undersökningen att det är en fördel för kunderna om fondförvaltarna gör mycket affärer, men bara om förvaltarna samtidigt tar låg risk.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.