”Många älskar att hata Apple”

Johan Nilke förvaltar Lannebo Vision. För Affärsvärlden berättar han om varför man ska investera i tillväxtbolag med USA-exponering, och varför Apple fortfarande är en bra investering.

Du tog över som förvaltare för snart ett år sedan. Har strategin ändrats på något sätt?

– Ser vi på fondens inriktning är det ingen större förändring. Fonden fortsätter investera globalt i teknikdriven tillväxt, vilket även jag fokuserat på i tidigare uppdrag. Det är ett fortsatt spännande område som bara är i sin linda. Mycket ny teknik görs nu tillgänglig för allt fler, och inte minst företag måste investera för att inte halka efter konkurrenter och nya spelare på marknaden.

Fonden siktar in sig på tillväxtbolag med tonvikt på USA, var finns den starkaste tillväxten?

– Vi har sett och ser fortsatt mycket stark tillväxt vad det gäller molntjänster, både vad det gäller lagring och analys av data samt mjukvara. Företag inser att de kan spara pengar på att lägga ut sin it-infrastruktur på bolag som är bättre på det och har betydande skalfördelar. Vi ser också att datasäkerhet kommer fortsätta att driva tillväxt. Båda områdena är kritiska för att bolag ska kunna driva sin verksamhet framåt och vara konkurrenskraftiga. Jag vill också tydliggöra att även om fonden har en tonvikt på USA så investerar vi även i mindre nordiska bolag.

Kan du ge ett konkret exempel och hur ni har resonerat där?

– Bland annat har vi CLX som hjälper företag i sin kommunikation med kunder via meddelanden, video eller röstsamtal. Som exempel hanterar CLX utskick av boardingkort, information om flyget är försenat eller om du ska identifiera dig med en kod när du loggar in någonstans. Men också rena marknadsföringsaktiviteter. CLX har dels tekniken för att hjälpa bolag att skicka ut dessa meddelanden, dels ett globalt nätverk med operatörer. På senare tid har de gjort intressanta förvärv och har numera åtta av de tio största teknikbolagen i världen som kunder. Allt fler företag ser fördelen med att kommunicera via bland annat sms och det råder en god tillväxt i marknaden.

Hur ser CLX konkurrens­situation ut?

– Generellt finns en del lokala mindre konkurrenter i olika länder. Ser man till större konkurrenter kanske Twilio är den största, noterat på Nasdaq med ett marknadsvärde på 10 miljarder dollar. Det kan jämföras med CLX som har ett marknadsvärde på cirka 5 miljarder kronor. Bolagen har hittills adresserat lite olika kundsegment, men kommer kanske framåt mötas allt mer.

Apple är fondens tredje största innehav. När de vinstvarnade hänvisade de framför allt till sämre försäljning i Kina. Apple har också fått kritik för att bolaget inte är tillräckligt innovativt, vad tycker du?

– Vi tog ner Apple en del under hösten och innehavet är nu cirka 6,5 procent. Många älskar att hata Apple, men det var faktiskt Apples första vinstvarning på 15 år. Tidigare har bolaget alltid lyckats ersätta framgångsrika produkter med nya, och i dag omsätter Apple cirka 100 miljarder dollar utanför Iphone, områden som dessutom visar god tillväxt. Apple har oerhört starka kassaflöden och en stor kassa som kan användas till forskning och utveckling samt förvärv. Bolaget har också ett mycket starkt ekosystem och har hållit hårt i privacyfrågan, vilket jag tror kommer gynna Apple framåt. Självklart är svagare tillväxt i Kina ett bekymmer, men värderingen är också därefter.

Du har sålt lite Microsoft och köpt Veoneer – varför då?

– Vi tror fortsatt att Microsoft kommer ha en gynnsam utveckling främst drivet av molntjänster. Dock hade aktien kommit upp en hel del under 2018 och vi valde därför att ta hem lite vinst. Veoneers aktie hade å andra sidan kommit ner till nivåer där vi tyckte bolaget såg attraktivt ut. Veoneer är verksamma inom ett område där bilindustrin måste investera: aktiv säkerhet och självkörande bilar. Det är tidigt i utvecklingen, men senaste siffrorna för orderingång visar att Veoneer har en relevant teknik och att efterfrågan finns trots en svagare bilmarknad.

Johan Nilke

Förvaltar: Lannebo Vision.

Förvaltat kapital: 3,3 miljarder kronor.

Utveckling hittills i år: +8,1 procent.

3 år: +62,9 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.