”Meda kan bli uppköpt”

Hysteri! Golvet, börsen och hela landet ser ut att haft en hysterisk vecka och det råder ingen tvekan om att det är högkonjunktur. Gant blev fullkomligt söndertecknat och kursen tokdrog, det går inte att boka en lunch i hela stan och i fjällen – där Golvet hann vara ett par dagar – är nu kvadratmeterpriserna på vissa ställen långt över dem som gäller i Stockholms innerstad.

Högkonjunktur!

Och börsen är urstark. Varje liten nedgång stoppas upp av tunga köpare och leder senare till en oförändrad börsdag. Därpå fortsätter uppgången.

– För många trodde på en nedgång och klev av redan i februari, nu går de in igen och då blir uppgångarna större. Läxan är ju solklar och knappast ny, när alla tror något så blir det ju aldrig så. Jag räknar med att börsen går svagt upp fram till i sommar och sedan blir det tufft fram till i höst och därefter sedvanligt vinterrally, säger en av de tyngre vid ett trångt lunchbord.

En solbränd som äter oxfilé och sallad håller med och menar på att det finns ett ”latent kursskydd i riskkapitalbolagen”:

– Så fort en aktie faller blir bolaget intressant för gamarna. Det gör nog att den stora urblåsningen uteblir. Men visst får vi en rekyl neråt snart, säger han.

Andra hittar mer spännande alternativ. Och pratar om ”gratisluncher” och då talar vi inte om såna som Golvet hamnar på:

-I flera aktier har det gått att köpa dem och hämta in utdelningen och sedan tacka för kaffet och lyckas med upptåget. Ingen jätteaffär kanske, men bra avkastning till en låg risk och jag gjorde själv en vända i Investor, skrattar en av de välmående.

I en sådan här stark marknad verkar nämligen inte den klassiska regeln om att kursen ska falla efter utdelningen funka. I den starka marknaden har det förstås också varit enormt med rykten som florerat. Senast snappade Golvet upp lite snack om Meda:

-Det där är ett kalasbolag som kan bli hur stort som helst. Men jag tror tyvärr inte att vi får uppleva det, utan det kan nog sluta med ett uppköp. Bolaget är ledande i Europa och ett klockrent köp för en amerikansk jätte. Jag har också hört att riskkapitalister tittat på det och varit här och nosat lite info, berättar en av Golvets bättre vänner.

En annan vän håller med, men har en del invändningar:

-Det där kan nog bli uppköpt. Samtidigt ska man komma ihåg att det handlas till flera gånger omsättningen och med ett skyhögt p/e-tal, även om nu vinsttillväxten är fantastisk. Man måste också komma ihåg att alla älskar bolaget. Själv vill jag ha aktier som alla hatar.

I förra veckans Golv berättade vi om de rykten som förekommer om

Teleca. Enligt uppgift har vd:n, Dag Sundström, varit i London på sistone och träffat investerare och budskapet är följande:

-Teleca är tre delar: it-konsulteri, Obigo och Benima.

Därmed ökar trycket på att något sker med någon av delarna, för ingen rök utan eld…

På tal om London sägs hedgefonderna i den staden vara ?tokiga på Eniro och ­Tomas Franzén? efter bolagets senaste rapport. Och nu kan Golvet avslöja att det kommer att bli ett sparprogram i den norska verksamheten…

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets