Mekonomen rapportrusar

Stockholmsbörsen har inlett veckans sista handelsdag med en tydlig uppgång. Stål och gruva gav stöd till index där SSAB steg för sjätte dagen i rad. Mekonomen lyfte nära 10 procent efter att ha prickat förväntningarna med sin kvartalsrapport.

Vid 10-tiden-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 1.545. Aktier för 1,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I den europeiska stålsektorn steg stålkoncernen Thyssen Krupp efter uppgifter om ett eventuellt förvärv av metalldistributören Klöckner. På OMXS30 lyfte SSAB för sjätte dagen i rad och var upp 1,4 strax bakom Boliden som var upp 1,7 procent. Högt upp syntes även Atlas Copco som avancerade 1,1 procent.

I motsatt ände av indexet, vilket innebar handel strax under nollstrecket, syntes hygienbolaget Essity. Tele2 handlades utan rätt till 6 kronor extrautdelning. Aktien var ned 5:50 kronor, motsvarande 3,9 procent.

Bilservicekedjan Mekonomen rusade 10,5 procent i spåren av bolagets rapport för det andra kvartalet där resultatet var marginellt högre än marknadsförväntningarna i bolagets egen prognossammanställning.

”I andra kvartalet hade vi en fortsatt god försäljningstillväxt till anslutna verkstäder i samtliga affärsområden, vilken är den del av marknaden som vi ser som mest strategisk att växa i”, skrev vd Pehr Oscarson i delårsrapporten.

Även finanskoncernen Catella belönades med en uppgång efter sin delårsrapport och klättrade 7,6 procent. Intäkterna steg till 688 miljoner kronor (604) och rörelseresultatet till 164 miljoner kronor (119).

”De historiska satsningar vi genomfört, där fokus har varit att växa förvaltat kapital, framträder i detta kvartal där både fasta intäkter ökar och den potential som finns i vår intäktsmodell i form av rörliga intäkter slår igenom”, skrev Knut Pedersen i vd-ordet.

Konsultföretaget BTS redovisade ett resultat efter skatt på 47 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019 (41). Bolaget höjde även utsikterna för resultatet före skatt för 2019 till ”väsentligt bättre än föregående år”. Aktien steg 5,3 procent.

Sämre bland rapportbolagen gick det för Image Systems vars aktie föll 17,7 procent. Förlusten efter skatt ökade till -2,2 miljoner kronor (-1,0), samtidigt som nettoomsättning och bruttomarginal ökade.

Industri- och handelskoncernen Duroc redovisade lägre omsättning och resultat. Aktien tappade 12 procent.

Redeye har höjt sin värdering av gamingbolaget Stillfront i ett så kallat basscenario till 380 kronor, upp från tidigare 300 kronor. Aktien var upp 1,7 procent.

Kambi, som steg 14,6 procent på torsdagen efter att bolaget tecknat ett utökat avtal med Draftkings i USA, steg ytterligare 1,2 procent på fredagen. Danske Bank Markets har höjt riktkursen för Kambi till 210 kronor från 172 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.