Metros emission i hamn

Trots lågkonjunktur och trots att första investerarpresentationen skedde samma dag som USA-krisen bört ut, fick gratistidningen Metro in 750 nya miljoner i en lyckad emission. Men utöver att Kinnevik och MTG deltar är investerarna än så länge hemliga. "Det vore amatörmässigt av mig som VD att gå ut med det", säger Metros VD Pelle Törnberg till Ekonomi24.

Stenbecks gratistidning Metro meddelar idag att man stängt sin emission på 70 miljoner dollar (cirka 750 Mkr) trots ett minst sagt tufft marknadsläge – i form av såväl lågkonjunktur och annonssvacka som att terrordåden i USA lagt en våt filt över de finansiella marknaderna.

Emissionen, som sker i form av en private placement, har primärt tecknats av existerande aktieägare. Som annonserat i samband med att emissionen offentliggjordes går Stenbecksägda Kinnevik in med motsvarande 215 Mkr.

”Gruppen går in med ytterligare lite till, genom MTG, men hur mycket får du fråga dem om. Över 40 miljoner dollar kommer från externa investerare, det vill säga utanför gruppen”, säger Pelle Törnberg, VD för Metro International, som dock inte vill säga vilka det är som stoppar in pengarna.

”Det är alltid amatörmässigt när en VD går ut och talar om vilka som gått med i en emission. Jag tycker det är upp till dem själva om de vill tala om att de stoppat in pengar i Metro. Det är en bred grupp av svenska och internationella institutioner, så mycket kan jag säga”, säger han.

Vad blir utspädningen? ”Vi har inte gått ut med det exakt än, eftersom fördelningen mellan A- och B-aktier inte är riktigt klar, men det blir runt 30 procent, exakt vet vi när allokeringen av aktierna är klar – förhoppningsvis på måndag.”

Och vad säger du till de som anser att utspädningen är alldeles för stor? ”Vad är alternativet?”

Emissionskursen – 21 kronor för A-aktierna och 24 för B-aktierna – blev slutligen rätt låg. Vad har du för kommentar till det? ”Ja, det var där kursen låg när vi stängde emissionen igår. Och eftersom det dessvärre, eller dessbättre, alltid är marknaden som sätter priset är det inte så mycket att kommentera. Det man kan säga är att eftersom vi gick ut och talade om att vi tänkte göra en private placement har det troligen legat diskonterat i kursen en tid – kanske med en viss rabatt för om vi verkligen skulle lyckas få in pengarna eller inte.”

Men det gjorde ni. Är du stolt, med tanke på det tuffa marknadsläget? ”Nja, jag tvekade aldrig själv så det är jag väl inte egentligen. Jo, lite, över att det är så pass många stora institutioner som tror på oss och har förstått vad det är vi gör.”

Hur pass mycket försvårades emissionsförfarandet av terrordåden i New York? ”Möjligen några dagar, på grund av osäkerheten för om det skulle bli krig eller inte. Men allt har gått enligt plan, trots vår osvikliga tajming att ha vår första investerarpresentation samma dag som krisen bröt ut.”

Klarar ni er fram till lönsamhet med de här nya pengarna? ”Ja, om vi vill. Men viktigare är att vi klarar att starta de tidningar som vi har tänkt, och klarar att växa som planerat.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight