Morgan Stanley gillar europeiska aktier

Amerikanska investmentbanken Morgan Stanley spår att global BNP överstiger nivåerna från före covid-19 från och med tredje kvartalet 2021, enligt en analys.
Morgan Stanley
Foto: Mark Lennihan/TT
Tillväxten för hela 2021 förväntas landa på 6,5%, och för 2022 på 4,8%. Dessa prognoser är 0,5% över analytikerkonsensus. Om de dessutom infrias motsvarar de den snabbaste återhämtningen under de senaste fem cyklerna, skriver banken.

Av stor vikt för tillväxten, men också aktiemarknaden, är USA:s centralbank med sin räntepolitik. Morgan Stanley räknar med att Fed signalerar i september att de tänker börja trappa ned sina tillgångsköp, för att formellt offentliggöra det i mars 2022 och genomföra det månaden därpå. Vad gäller själva räntehöjningarna förväntas den första komma under tredje kvartalet 2023.

Sett till aktier föredrar Morgan Stanley europeiska och värdeaktier. Banken bedömer att Europa kommer börja överprestera från och med andra halvåret och behåller övervikt i råvaror och finans, men nedgraderar cykliska aktier till neutral. Kapitalvaror och halvledare sänks till undervikt, medan konsumentvaror höjs till neutral.