Morgan Stanley står fast vid Swedbank-reken

Morgan Stanley står fast vid sin överviktsrekommendation för Swedbank-aktien efter onsdagens Uppdrag Granskning-program i SVT där det framkom uppgifter om att Swedbank kan ha tillåtit transaktioner som kan utgöra ett brott mot amerikanska sanktioner mot Ryssland.

Morgan Stanley anser att Swedbanks aktievärdering redan speglar mycket risker, enligt analysen.

Investmentbanken har i sitt huvudscenario bedömt att Swedbank får böter på 1,5 miljarder dollar, motsvarande närmare 15 miljarder kronor.

Swedbank kan ha brutit mot USA-sanktionerUSA utreder om Swedbank har medverkat till brott mot de sanktioner som USA införde mot Ryssland efter annekteringen av Krim-halvön i Ukraina, framkommer i det nya programmet av Uppdrag Granskning. 

Morgan Stanley har riktkursen 169 kronor på Swedbank, vilket kan jämföras med att aktien i skrivande stund handlas kring 125 kronor efter ett fall på cirka 4 procent jämfört med tisdagens stängningskurs.

Swedbank uppgav på onsdagsmorgonen att den information som banken mottog i samband med Uppdrag Gransknings intervju med bankens vd Jens Henriksson redan var känd i den interna utredning som advokatfirman Clifford Chance genomför.

Sparekonomerna om Swedbank: Redan inprisat i kursen Sparekonomerna Joakim Bornold, Johanna Kull och Frida Bratt tror inte på särskilt allvarliga konsekvenser för Swedbank efter de nya uppgiterna i Uppdrag Granskning.  

“Banken känner inte till att några överträdelser av OFAC:s sanktionsbestämmelser skulle ha framkommit i den pågående interna utredningen”, skrev banken i ett pressmeddelande.

Analytiker: Andra faktorer bakom kursfalletAnalytikerna tror inte att de nya uppgifterna från SVT:s Uppdrag granskning påverkar synen på Swedbanks aktie. Att kursen backar 3 procent under förmiddagens handel beror på andra faktorer, tror bedömare. 

Arbetet med den interna utredningen beräknas vara slutfört i början av 2020.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här