Morgonens nyheter i korthet

Tangokrisen kostar Ericsson miljarder. Goodwill-bubbla i många börsbolag. Läs gryningsrädens svartaste rubriker.

DAGENS INDUSTRI

Skandia släpper makten i 150 bolag När Den norske Bank tar över förvaltningen av Skandia Livs portfölj följer också rätten att köpa och sälja och rösta för aktier i uppåt 150 börsbolag. Därmed abdikerar Skandia från sin ägarroll på börsen. Parallellt växer kritiken mot affären från kunderna. Försäkringstagarna i Skandia Liv kan inte flytta till ett annat livbolag om de känner missnöje inför Skandias utlokalisering av förvaltningsuppdraget till Den norske Bank, där villkoren dessutom är hemliga. Några framskridna planer på att införa flytträtt finns i dag inte.

Goodwill halmstrå för börsbolag Det egna kapitalet i storbolag som Securitas, Eniro, ABB, Tele2 och Getinge består helt och hållet av goodwill. Skulle något av bolagen tvingas skriva ned goodwillen till noll skulle det betyda bankrutt. Av tolv välkända börsbolag där goodwillen står för lejonparten av det egna kapitalet har sju stycken ett negativt eget kapital rensat för goodwill. Värst är mediebevakningskoncernen Observer. Efter storförvärvet av amerikanska Bacons motsvarar Observers goodwill 181 procent av det egna kapitalet.

Fiasko för digital-TV-bolag Halvstatliga digital-TV-bolaget Boxer säger upp 30 anställda, nästan hälften av personalen, och byter inriktning. VD Crister Fritzon räknar med att åtgärderna ska ge besparingar på minst 50 Mkr per år. Trots det kommer bolaget redan i år att behöva mer pengar från ägarna Teracom och Skandia. Blodflödet i Boxer gör att statens nota för digitaliseringen av radio och TV nu passerat två miljarder kronor.

Ökad konkurrens i Kina gynnar Ericsson Kinas regering släpper in två nya mobilteleoperatörer förutom de två som redan finns. Det betyder ökade möjligheter för systemleverantörer som Ericsson. ” Marknaden stimuleras och investeringar i infrastruktur och nät ökar. All erfarenhet från andra telekommarknader i världen visar att ju fler konkurrenter desto snabbare utveckling”, säger Jan Malm, Ericssons Kinachef.

FINANSTIDNINGEN Miljardsmäll för Ericsson i Latinamerika Finanskrisen i Latinamerika kommer att slå hårt mot Ericsson. Svidande kreditförluster väntas i Argentina, men även på den viktigare Brasilien-marknaden. Analytiker räknar med minskad försäljning och kreditförluster i miljardklassen i rapporten om två veckor. ”Jag tror på reserveringar på 200–300 miljoner dollar, det vill säga 2–3 miljarder kronor”, säger Handelsbankens analyschef Lars Söderfjell som även väntar sig att Ericssons försäljning i regionen minskar med ungefär 60 procent i det fjärde kvartalet.

Skandia-VD försvarar DnB-affären Skandias VD Lars-Eric Petersson försvarar den kritiserade försäljningen av kapitalförvaltningen till Den Norske Bank. Kritikerna har inte förstått affären, säger han. ”Det är viktigt att komma ihåg att vi inte har sålt Skandia Livs pengar. Grunden till oron är en missuppfattning i så fall. Det vi har sålt är Skandias organisation och infrastruktur för kapitalförvaltning”, säger han. Han avfärdar också att Skandia skulle fått ett bättre pris om man hade väntat med utförsäljningen. ”Det är snarare så att trenden för prissättningen på kapitalförvaltning är nedåtgående och det är möjligt att vi hade fått mer om vi sålt det tidigare.”

Aktiespararna hissar pestflagg för Cell Aktiespararna går till hård attack mot Cell, med anledning av bolagets agerande gentemot gamla Cells minoritetsägare. ”Jag har hissat pestflagg för både bolaget och ordföranden Lars O Pettersson. En person som agerar på det här sättet kan man inte lita på i affärssammanhang och det är definitivt inte acceptabelt för ett börsnoterat företag”, säger Lars Milberg, ombudsman på Aktiespararna. Han räknar med att rätten kommer att underkänna Cells försök att avbryta tvångsinlösenprocessen.

DAGENS NYHETER Börschef slarvar med aktierna Per E Larsson, VD för OM som äger Stockholmsbörsen, har slarvat med sina egna aktieaffärer. Han informerade Finansinspektionen för sent att han sålt aktier i OM och riskerar nu att få böta 15 000 kronor. ”Anmälan har kommit in en eller två dagar för sent”, säger Anna Eriksson, informationschef för OM. Hon tycker det är “olyckligt” och “inget bra”, men säger samtidigt att det inte är någon jättestor dramatik kring detta.

Sänk värmen och få rabatt Villaägare med elvärme kan i framtiden få rabatt på sin elkostnad om de drar ner på sin elförbrukning vid hårda köldknäppar. Det är en av de möjligheter som Svenska Kraftnät utreder för att säkra den svenska elförsörjningen. En annan möjlighet skulle kunna vara avtal om att minska elförbrukningen när elen är som dyrast på morgonen och när folk kommer hem från jobbet på kvällarna. Som motprestation skulle villaägarna kunna få sänkt nätavgift eller kompenseras på annat sätt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF