Mosels pärlor

En vindlande flod med vingårdar på rad ger några av världens bästa viner.

Det finns många fina vingårdar längs både Saar och Ruwer, men letar man efter de allra bästa i denna del av Tyskland så måste blicken leta sig mot de branta kullarna i Mosel. Här är det en majestätisk flod, snarare än några smårinnande biflöden, som sveper förbi vingårdarna på de skifferhaltiga klipporna. Vattnet, skiffern, de tvärbranta kullarna; allt detta bidrar till de superlativ som hela tiden nämns om vinerna från Mosel.

Mosel flyter 24 mil, men på grund av dess slingrande så täcker den enbart knappa 11 mil. Med varje krök och böjning så uppvisar den nya svindlande kullar längs den klipplika flodstranden. Dessa branta kullar är ett av elementen till Mosels framgångssaga.

Rankor i perfekt positionering skjuter upp längs kullens kontur för att söka varje solstråle av värme som kommer från solen. Det växer visserligen rankor på båda sidor av floden, men de absolut bästa lägena är samlade på den vänstra stranden. Dessa lägen har den sydliga aspekten som ökar deras exponering mot solen. De värms även snabbt upp av skiffern i jordmånens toppskikt under dagen, då strålar värmen på rankan så fort solen stiger på morgonen.

Men druvorna blir inte brända när de hänger därute på rankorna. Tvärtom faktiskt. Kombinationen av varma dagar och långa, svala nätter ger frukten en frisk och mjuk mognad.

Lika fylld av livlighet som druvorna är då de hänger på rankan, så måste denna karaktär konserveras då vinet genomgår metamorfosen från druva till vin. Det är så en riktigt stor Riesling blir till. Precis som skiffern så har floden i sig själv en starkt mildrande effekt på rankorna, mer här än i Saar och Ruwer.

Detta är en stor massa av vatten, många gånger större än de båda biflödena och den skyddar rankorna från extrema temperaturer som exempelvis frost.

Floden har också en annan effekt på rankorna, ibland förbisett men inte desto mindre viktigt, vilken uppmuntrar uppkomsten av morgondimmor som täcker båda sidorna av floden, sprids upp och ner för dess biflöden och dess dalgångar. Denna morgondimma utvecklar Botrytis, ibland en mycket stark och viktigt egenskap i de största Moselvinerna.

Denna del av centrala Mosel, Mittel-Mosel, från Braundeberg ner mot Enkirch och vidare är hemvisten för några av Mosels mäktigaste vingårdar. De är mestadels koncentrerade runt den första kröken då den passerar Brauneberg och de berömda vinstäderna Bernkastel-Kues, Graach an der Mosel, Wehlen, Zeltingen, Ürzig och Erden.

Finns det överhuvudtaget någon som dricker stora vita viner som inte är familjär med några om inte samtliga av dessa namn? Detta crescendo bleknar till ett mumlande då floden flyter vidare och passerar mindre kända namn ända till flodens slut. Mittel-Mosel är den sista utposten för vingårdar av intresse.

Nedre Mosel, som flyter förbi Zell, Cochem och Kobern ända tills den når Rhen vid Koblenz är fortfarande flodsidor som kantas av vingårdar planterade med Riesling. Men inga av dem ger samma kvalitet som man finner uppströms längs Mittel-Mosel, Saar och Ruwer samt vidare i Rheingau, Pfalz och Nahe.

Mycket av vad som gör denna region speciell har jag redan nämnt. En enorm massa med moderat tempererat vatten som reflekterar solljus och värme, värmebevarande skifferrika vingårdar, de branta vinklarna som rankorna riktar mot solen och det obetydligt varmare klimatet.

Alla dessa delar skapar förutsättningar för att odlarna kan skörda riktigt högkvalitativ frukt. Men det finns mer bakom sanningen; här har vi Europas längsta sammanhållande sträckning med vingårdar, som rinner nedströms från Bernkastel i 7-8 kilometer, ett böljande vinhav som reflekteras i den angränsande floden. Det finns ingen liknande syn i hela världen!

Och så veckans vintips från det tillfälliga sortimentet:

Wiltinger Riesling Kabinett Feinherb 2007
SB-NUMMER 96648
SORTIMENT Tillfälliga sortimentet
PRIS 119 kronor
STORLEK 750 ML
PRODUCENT St Urbans-Hof
URSPRUNG Mosel, Tyskland
VINET Tja, denna Riesling har allt man önskar i ett vitt vin. Den står mycket högt på min lista av Systembolagets mest prisvärda vin alla kategorier.
INKÖPT ANTAL 360 flaskor
DRUVOR Riesling 100%.
KARAKTÄR Ljusgul färg, druvtypisk doft med inslag av citrus, grönt äpple och mineral. Mineralig, stram, sensuell, renheten personifierad.
GASTRONOMI Perfekt till måndagsmiddagen framför tv:n med din favoritsushi.

Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese 2007
SB-NUMMER 96668
SORTIMENT Tillfälliga sortimentet
PRIS 249 kronor
STORLEK 750 ML
PRODUCENT Fritz Haag
URSPRUNG Mosel, Tyskland
VINET Efter Piesporter vänder Mosel söderut för att göra en tight höger sväng igen före den flyter mjukt förbi vingårdarna i Brauneberg, det bruna berget – dess jordmån är färgat av dess innehållsrika järnhalt. Här ligger vingårdarna på den vänstra flodbanken. Här finner vi Brauneberger Juffer (Juffer är en omskrivning av ordet jungfrau, en referens till en ungmö) och Juffer Sonnenuhr (sonnenuhr betyder soluret som ligger mitt i vingården). En av ledtrådarna till dessa viners kvaliteter kanske man kan finna i det gamla namnet för kulle, Dusemond, från ordet ’dulcis mons’ eller ’sweet mountain’. Dessa är branta och sydexponerade lägen av skiffer som nästan enbart ägs av Fritz Haag. Även Reichgraf von Kesselstatt äger en del mark här precis som Max Ferd. Richter. Men det är Fritz Haag som utan tvekan gör några av de mest fabulösa buteljeringarna här, kanske inte enbart från Mosel utan hela Tyskland.
INKÖPT ANTAL 120 flaskor
DRUVOR Riesling 100%.
KARAKTÄR Vinet har en elegant, ung, ljus gul färg med lite gyllene toner och en typisk, mycket rik och volyminös karaktär av äpplen och honung. I munnen har vinet en klassisk intensiv riesling-smak, toner av äpple, plommon och citrus, helt torr. Rik mineralrik struktur med en lång och förvånansvärt fruktig eftersmak. Mycket klassisk stil.
GASTRONOMI Terrin på hummer stekt i Moscovadosocker, skaldjursemulsion och morotscrème smaksatt med lime och grapefrukt.

Bernkasteler Lay Riesling Eiswein 2007
SB-NUMMER 96649
SORTIMENT Tillfälliga sortimentet
PRIS 496 kronor
STORLEK 375 ML
PRODUCENT Dr Loosen
URSPRUNG Mosel, Tyskland
VINET Innan man lämnar Bernkastel bör man nämna Lay. Denna vingård ligger precis nedströms från Doctor med sina mjuka sluttningar bortvända från floden. Jämför detta med de mer svindlande sluttningarna nedströms. Här är den dominerande jordmånen av devonisk skiffer (Devonian slate, namngiven av en tidsperiod mellan 345 till 405 miljoner år sedan; dominans av fossiler av fiskar, amfibier och andra mollusker). Lay är en direkt översättning av just skiffer, som naturligt nog dominerar klipporna och jordmånen längs hela Mosel. Varierande i färg ju längre man reser i dess sträckning, detta beroende på dess precisa mineralinnehåll. Här är den blå-grå i tonen.
INKÖPT ANTAL 48 flaskor
DRUVOR Riesling 100%.
KARAKTÄR Ung, fruktig doft med päron, äpplen och mineralantydan. Söt, finstämd smak med akacia-honung, persika och ren mineralitet.
GASTRONOMI Underbar till ugnsbakade äpplen med karamell smaksatt med calvados och klassisk vaniljglass.

Scharzhofberger Riesling Spätlese 2007
SB-NUMMER 96651
SORTIMENT Tillfälliga sortimentet
PRIS 749 kronor
STORLEK 750 ML
PRODUCENT Egon Müller
URSPRUNG Mosel, Tyskland
VINET Jag har ett lätt bisarrt förhållande till Egon Müller och hans viner. Första dagen på min nya arbetsplats (vinimportör med fäbless för små odlare i Champagne, Piemonte och Bourgogne) började med att jag skulle installera mig vid min arbetsstation. Kontoret låg en trappa ner under en lastkaj på Gävlegatan i Stockholm. Eller kontor och kontor, ett lager uppbyggt på tusentals dammiga vinlådor och pallar är en mer rättvisande beskrivning. Mina sköna men förvirrade kollegor hade inte hunnit skaffa ett skrivbord till mig, men det löstes genom att man lade en bordsskiva uppallad av ett par vinlådor. Jag böjde mig framåt och synade lådorna: Scharzhofberger Eiswein 1993 för 4043 kronor flaskan. Med tanke på att det går åt fyra lådor à 12 flaskor att bygga ett skrivbord blir den nätta summan 194.000 kronor! Varje gång jag kommer att köpa skrivbord i hela mitt liv kommer jag att tycka att priserna även på R.O.O.M. är resonabla… Ett fullkomligen lysande vin från en producent som i min bok står som en av världens tio bästa vitvinsproducenter.
INKÖPT ANTAL 60 flaskor
KARAKTÄR Doften är medelstor och fruktig med inslag av aprikos, blommor, citron och skiffer. Smaken är halvtorr med frisk syra och lång välnyanserad eftersmak med toner av aprikos, citrus och skiffer.
DRUVOR Riesling 100%.
GASTRONOMI Risotto med hummer och sparris.

Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.