MTG:s vd: Dags att städa lite efter avknoppningen

Sju månader har gått sedan TV-delen avskildes från MTG:s e-sport- och gamingverksamheter. Nu är det dags att städa upp lite efter flyttstöket. "Nu börjar vi förstå vad vi behöver och vilken storlek vi behöver vara för dagens affär men även för framtiden", säger Jørgen Madsen Lindemann .

Gaming tyngde MTG:s siffror för det tredje kvartalet som var en god bit under såväl analytikernas förväntningar som bolagets egen ambition om en organisk tillväxt i spannet 8-12 procent, och en justerad ebitda-marginal “i det ensiffriga mittenspannet”. Målsättningen står dock fast för helåret 2019.

“Ja det är definitivt ambitionen, men det handlar om att investera i bolaget för framtida tillväxt och det är inte klart till kvartal fyra”, säger Jørgen Madsen Lindemann, som tillägger att det svaga resultatet inom gaming främst beror på en “betydande ökning” av marknadsföringskostnaderna.

“Hade vi inte ökat marknadsföringen för Innogames så kunde vi ha levererat ett liknande kvartal som det förra kvartalet, men vi vill investera i produkten”, säger han och tillägger att starten för gaming på det fjärde kvartalet har varit stark med 8 procent högre intäkter för Innogames och “ännu högre” för Kongregate.

Ett av huvudnumret på tisdagen var dock nyheterna att bolaget genomför en strategisk översyn med en möjlig avyttring av gaming-vertikalen, undersöker en USA-notering samt genomför ett effektiviseringsprogram.

Enligt vd:n är det många olika möjligheter som just nu undersöks och han vill inte skina något ljus i dagsläget över tidshorisonten – vare sig för den strategiska översynen eller den potentiella börsnoteringen i USA.

“Men vi ville informera om vad vi gör för det kommer att bli känt i vilket fall som helst, så det är bättre att gå ut nu och berätta att vi undersöker hur vi ska optimera aktieägarvärdet”, säger Jørgen Madsen Lindemann om menar att det finns goda skäl för ett e-sportbolag att finnas på den amerikanska kapitalmarknaden.

“Det är den största e-sportmarknaden i världen och 18 procent av våra investerare kommer från USA i dagsläget. Det är positivt för oss att vara exponerad mot en marknad som omfamnar e-sport som de gör”, säger han och tillägger att USA-noteringen är beroende av vad utkomsten av den strategiska översynen av gamingvertikalen.

På måndagen meddelade MTG att det kommer att sälja hela innehavet i Zoomin som varit en förlustbringande investering för bolaget. I kombination med dagens besked ser det utifrån ut som att bolaget utför en höststädning efter avknoppningen tidigare i år där e-spor och gaming skildes från tv-delen.

“Ja det gör vi. Man måste hela tiden se över att vi är rörliga och har rätt organisation, med rätt bolag i portföljen, och spenderar pengar på rätt saker”, säger Jørgen Madsen Lindemann till Direkt.

Aktiemarknaden reagerade positivt på den senaste etappen i städoperationen och aktie handlades upp över 6 procent den första timmen på en i övrigt sur tisdagsbörs.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här