Nan: Fynd i gruvnäringen
Börsens största renodlade prospekteringsbolag är Nan som kontrolleras av Boliden och Adolf Lundin. Efter bara tre år är Nan redan på väg att bli ett gruvbolag, något som talar för en uppvärdering av bolaget.
Det enda som kan stoppa Nans första gruva i Storliden är att bolaget inte får alla nödvändiga tillstånd. Framför allt riskerar miljötillståndet att dra ut på tiden. Fyndigheten ligger dock i en region, Skelleftefältet, som under lång tid har dominerats av gruvnäringen. Enligt bolaget väntas klartecken redan i sommar för både miljö- och brytningstillstånd. Det betyder att gruvdriften kan påbörjas två år senare, år 2002.
Jämfört med andra Skelleftegruvor är Nans fyndighet av koppar och zink i Storliden ganska liten, 1,8 miljoner ton malm. Bolidens gruvor i Skelleftefältet innehåller fyra till tio gånger mer. Ändå är Storliden den tionde mest värdefulla fyndigheten någonsin i Skelleftefältets 75-åriga historia. Anledningen är den höga zink- och kopparhalten, 10 procent zink och 3,5 procent koppar vilket är betydligt högre än i Bolidens fyndigheter.
Malmbasen i Storlidengruvan väntas räcka i sex år. Men livslängden kan öka, det har skett i Bolidengruvorna där ny malm successivt har prospekterats fram i anslutning till eller i närheten av gruvan.
Ett flertal av Bolidens gruvor har ökat malmreserven med åtskilliga miljoner ton.
Storlidenfyndigheten beräknas ge Nan ett totalt diskonterat kassaflöde före skatt på cirka 700 miljoner kronor.
10 cents högre zinkpris ökar gruvans värde med drygt 20 procent medan 10 cents högre kopparpris bara ökar värdet med 10 procent.
Kostsamt anrikningsverk.
Summan inkluderar Nans investeringskostnad för ett eget kross- och anrikningsverk som beräknas uppgå till en halv miljard kronor. Men denna investering kanske inte blir nödvändig. Nan förhandlar med Boliden om att istället utnyttja deras krossanläggning och anrikningsverk, vilket skulle reducera kapitalkostnaden med upp till 250 miljoner kronor. Om Bolidenförhandlingen går i lås kan då gruvan vara igång ett helt år tidigare. Till en del motverkas de positiva effekterna av att Nans produktionskostnader stiger.
Bara några mil från Storliden ligger Nans andra fyndighet, Norra Norrliden. Denna är något mindre än Storliden med både lägre malmtonnage och metallhalter. Om det är möjligt kommer produktion från gruvan att påbörjas ungefär samtidigt med Storliden. Förutsättningen är att Boliden har kapacitet i sitt anrikningsverk. Byggs ett verk i egen regi väntar bolaget med Norra Norrliden tills Storliden är utbruten.
Ny metod för prospektering
När Nan prospekterar görs det på geofysiska flygmätningar, en ganska ny men dyr metod. I gengäld ger metoden möjligheter att lokalisera malm på både större djup och med större säkerhet än tidigare. Därtill kan stora områden snabbundersökas för att se om det är värt något vidare prospekteringsarbete. Hittills har Nan koncentrerat sina insatser till framför allt Skelleftefältet. Men i år ska även flygmätningar genomföras i Bergslagens malmfält.
Med en årlig prospekteringsbudget på ca 25 miljoner kronor räcker bolagets likvida medel i ytterligare två år. Är inte gruvan igång till dess och genererar positivt kassaflöde måste aktieägarna skjuta till nytt kapital. Investeringen i Storliden väntas finansieras externt, exakt hur är ännu inte bestämt. Ett möjligt alternativ är en kombination av lånade medel och terminsförsäljning av metaller.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.