Nedgången fördjupas på Europas börser

Europabörserna förvärrade torsdagens indexnedgångar sedan IFO-index, en indikator över näringslivets förtroende i västra Tyskland, inkommit svagare än väntat. Därtill ökar osäkerheten kring ränteutvecklingen när det nu drar ihop sig för fredagens anförande från amerikanska centralbankschefen Janet Yellens vid centralbankskonferensen i Jackson Hole, USA.

“Det saknas dragkraft då investerare generellt gått in i ‘vänta-och-se’-beteende inför Fed-chefen Janet Yellens anförande i morgon. Handlarna hoppas, som vanligt, att då kunna utläsa banan för USA:s penningpolitik men de signalerna kan återigen utebli”, sammanfattar Accendos Markets analytiker Mike van Dulken och Augustin Eden i ett kundbrev som MarketWatch tagit del av.

Tyska IFO-index kom in på nivån 106,2 i augusti, en försvagning från 108,3 i juli samt klart svagare än de 108,5 som väntades i marknaden enligt Dow Jones Newswires.

Sektormässigt tillhörde läkemedelsaktier de svagare segmenten sedan Hillary Clinton, demokraternas presidentkandidat i USA, återigen gjort ett negativt uttalande kring prishöjningar i branschen: denna gång mot Mylans planer att höja priset på allergibehandlingen EpiPen. Mylan tappade 5,4 procent i New York i går och branschkollegor som AstraZeneca och GSK dras ned med 3,0 respektive 1,7 procent i Europa i dag.

Vidare var råvaruaktier svaga sedan basmetallpriserna backat. I London pressades gruvjättar som BHP Billiton, Glencore och Rio Tinto med -4,4 till -1,4 procent.

Portugal har nått ett preliminärt avtal med EU om att få tillföra upp till 2,7 miljarder euro till landets största bank Caixa Geral de Depositos, som kontrolleras av staten. Enligt en talesperson för EU-kommissionen som Wall Street Journal citerar ses avtalet som ett viktigt steg mot att rensa upp landets problemtyngda banksektor. EU har bestämt sig för att inte kalla kapitalinjektionen för statligt stöd men det preliminära avtalet behöver ändå formellt godkännande av samtliga medlemmar i EU-kommissionen.

På närmare håll inkom danska Sydbanks, +0,3 procent, andra kvartal på ett 9 bättre resultat före skatt än vad analytikerna hade väntat sig i Inquiry Financials konsensusenkät. För helåret 2016 spår banken dock att huvudintjäningen kommer minska något jämfört med 2015 i en miljö där den danska ekonomin väntas uppleva begränsad tillväxt.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.