Nu har det vänt!
Nu har det vänt. Det är det entydiga beskedet från en it-bransch som precis tagit sig igenom sin jobbigaste period någonsin. Någon champagne lär det dock inte bli, för uppgången är fortfarande rätt så blygsam och nyanställningar och prishöjningar lär dröja. Men visst har optimismen återvänt.
– Jag tror att vi alla känner att konjunkturen nu vänder. I slutet av 2003 kom uppbromsningen av nedgången och nu ser vi en långsam, men tydlig, ökning. 2004 blir ett bättre år än 2003, säger Sverker Hannervall, färsk vd på Cisco Sverige och med ett förflutet på både Trio, Telelogic och IBM.
Den svenska it-marknaden är värd en bit över 120 miljarder kronor, och enligt undersökningsföretaget Exidos it-barometern har företagen ökat sina budgetar för 2004 jämfört med 2003.
– It-budgetarna ökar med 3-4 procent från 2003 och man investerar återigen i hårdvara. Den största ökningen finns inom tillverkningsindustrin, säger Hans Werner som basar för it-barometern.
Bakom den tilltagande optimismen ligger förstås både en allmän konjunkturuppgång och det faktum att i synnerhet större svenska företag nådde bra lönsamhetsnivåer under senare delen av förra året. Man vågar helt enkelt börja investera igen.
Tillväxten på marknaden i år begränsas dock till ett snäpp bättre än tillväxten i ekonomin som helhet. Men för en bransch som levt med uppsägningar, konkurser och överkapacitet i flera år kan det ändå kännas som när vinterbadaren öppnar dörren till bastun.
– En viss tillväxt bör det bli i år, mer än BNP och sannolikt mellan 3 och 5 procent men sysselsättningen ökar bara långsamt, säger Johan Ekesiöö, vd på svenska IBM som med en omsättning på 8,5 miljarder hör till de absolut största i branschen i Sverige.
Den senaste it-företagsindikatorn från branschorganisationen it-företagen pekade på både ökande fakturering och lönsamhet under det sista kvartalet förra året. Enligt folk i branschen har den trenden hållit sig under 2004.
– Aktiviteten ute hos kunderna är mycket högre nu än tidigare. Förra året fick vi som bäst 100 spontana kundsamtal under en vecka och i september förra året var de nere i 15 per vecka. I år har vi konstant legat på över 100 i veckan, säger Stefan Skarin, vd på börsnoterade distributören Nocom som är en av branschens mindre spelare.
Kunderna släpper alltså stryptaget på sina it-budgetar och börjar investera igen. Analysföretaget IDC spår att den svenska it-marknaden växer med blygsamma 3-4 procent men att tillväxten gaskar upp sig nästa år. Det är en bild som också stämmer med it-barometern där köparna säger att de planerar för en tillväxt under den senare delen av 2004.
– För såväl 2005 som 2006 ser vi en fortsatt förbättring, med en tillväxt på mellan sex och sju procent för båda åren, säger Per Andersen, chef för IDC i Norden.
Efterfrågeökningen till trots så är det dock knappt någon som ännu vågar prata om prishöjningar eller ökade marginaler för till exempel konsulter. Just på konsultsidan märks dock ett mönster där kvalificerade konsulter och tjänster faktiskt tål vissa prishöjningar. Men på det stora hela är det bättre kapacitetsutnyttjande i branschen som får stå för lönsamhetsförbättringar.
– Priserna går inte ned längre och en liten uppgång är faktiskt möjlig, säger Nocoms Skarin.
Ett av de områden som är allra hetast i branschen är säkerhet. De senaste veckornas feta rubriker om masken Sassers framfart, som stänger vårdavdelningar och nästan slår ut Stockholms stad, eldar på ytterligare. Och vem har inte förbannat all skräpmail?
Medan it-marknaden i stort som bäst väntas växa med ensiffriga tal är det betydligt mera fart på it-säkerhet. Analysjätten Gartner tror att den svenska marknaden växer med i snitt 17,3 procent per år fram till 2007. Hos konkurrenten IDC lyder prognosen på hela 21 procents tillväxt per år fram till 2008 i Norden.
Virusskydd, personliga brandväggar och andra intrångsskydd efterfrågas förstås. Säkerhet ses dessutom allt mer som ett separat område i stället för något man skaffar i samband med investeringar i ny hårdvara eller nya system.
Baksidan av den ökade medvetenheten om hur sårbara många it-system är heter rädsla. Kunderna tvekar helt enkelt att investera i nya system på grund av att man upplever säkerhetsriskerna som för stora. I Exidos undersökning upplever många it-chefer att säkerhetsproblem är det största hotet mot att den lagda it-budgeten också genomförs.
Pc-marknaden har också tagit fart igen med både företag och privatpersoner på köpsidan. Bärbara datorer har snabbt blivit det man helst vill ha, förra året var mer än var tredje såld pc bärbar. Det sätter förstås ytterligare press på säkerheten i företagen, eftersom man aldrig riktigt vet vad de bärbara små rackarna har för sig eller vem de slår sig i slang med när de väl lämnat kontoret.
Uppsvinget för bärbara pc:ar är ett tecken på att distansarbetet ökar. Ett annat uttryck för samma sak är en ökad efterfrågan på trådlösa nätverk och olika lösningar för att arbeta hemifrån. Lösningar för att koppla mobiltelefoner eller handdatorer till företagets nätverk gäller än så länge mest yrkesgrupper som servicetekniker och säljare.
Outsourcing och IP-telefoni är andra områden som företagen flockas kring och bägge visar upp stark tillväxt. IP-telefoni börjar nu också dyka upp i hushållen och har mognat så pass att den börjar bli riktigt lönsam för leverantörerna av utrustning och applikationer.
– För Cisco i Sverige är IP-telefoni prio ett just nu, säger Hannervall.
På outsourcingmarknaden slåss giganter som IBM, Accenture, Cap Gemini, HP/Compaq med regionala storspelare som Tieto Enator och WM-data. Hittills har det gällt att ta hand om företags it-avdelningar, hårdvara och kanske utveckling av applikationer, en marknad som i Norden är värd mellan 15 och 20 miljarder kronor per år.
Men nu vill it-branschen också ta hand om funktioner som lönehantering, inköp och kundtjänster eftersom dessa ofta hänger ihop med utveckling och drift av olika it-plattformar. Trenden kommer förstås från USA.
– Outsourcingen fortsätter växa och outsourcing av sådana här funktioner till dem som också tar hand om it är ett område som tar fart 2004 tror vi, säger Ekesiöö på IBM som är en av nyckelspelarna inom outsourcing i Sverige.
I Sverige väntas den här marknaden växa med närmare 20 procent per år de närmaste fem åren, spår IDC. Redan i år kan den vara värd så mycket som 25 miljarder i Europa, enligt Gartner.
Den offentliga sektorn står för runt en fjärdedel av it-marknaden i Sverige och har varit stabilare än den privata sektorn. I dagsläget ökar dock inte it-budgetarna lika mycket som där. Men på det stora hela utgör den offentliga sektorn en enorm efterfrågereserv för hela branschen.
Välkända projekt som 24-timmarsmyndigheten och automatisering av många tjänster, som till exempel att deklarera, driver på efterfrågan just nu. Men gigantiska uppgifter som att på allvar digitalisera hela vårdsektorn återstår.
En bromskloss är bristande samordning mellan landets alla kommuner, landsting och myndigheter när det gäller upphandlingar, specifikationer och gemensamma system. Givetvis bör det ju räcka med ett grundsystem för att man ska kunna lämna in ett bygglov online i någon av landets 289 kommuner.
– Det finns mycket att hämta i den offentliga sektorn men det kräver också stor förståelse för verksamheten, säger Hans Werner på it-barometern.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.