Ny fartygsattack lyfter oljepriset

Oljepriset stärktes med över 1,5 procent vid 8-tiden på fredagsmorgonen efter rapporter om en ny fartygsattack i Mellanöstern.

Den här gången är det en iransk supertanker med 1 miljon fat olja som brinner i Röda havet efter någon form av attack, enligt flera lokala medier.

Priset var positivt även innan attacken och den totala uppgången i handelssessionen summerades till omkring 2 procent. Metallpriserna hade samtidigt en dragning nedåt.

Det är den tredje rapporterade attacken mot iranska fartyg i Röda havet, som är beläget mellan Afrika och arabhalvön, under det senaste halvåret.

Teheran har redan kommunicerat att det verkar röra sig om ett ”terrordåd” och talat om två explosioner som bedöms vara raketer. Fartyget ägs av Irans nationella oljebolag och ska enligt lokala medier ha varit på väg upp mot Suezkanalen med omkring 1 miljon fat olja avsedd för Syrienregimen.

Ingen aktör har ännu tagit på sig dådet, men anspänningsnivån har ökat betänkligt de senaste månaderna med ett flertal attacker mot tankfartyg på båda sidor om arabhalvön och mot oljeinfrastruktur i Saudiarabien.

Den 14 september angreps flaskhalsen Abqaiq, världens största processanläggning, i östra Saudiarabien. Jemenrebeller, den så kallade huthimilisen, tog på sig dådet, men både Saudiarabien och allierade USA har pekat på Iran.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.