Nya kursfall spås på Wall Street

Rädslan för virusspridningen och dess ekonomiska effekter fortsatte att prägla de amerikanska finansmarknaderna på fredagen och USA-terminerna vittnade om en rejäl nedgång i öppningen.

Med allt fokus på coronaviruset brydde sig finansmarknaderna föga om den starka amerikanska sysselsättningsrapporten för februari månad. Aktieindexterminerna, räntorna, valutor visade mycket marginella reaktioner på statistiken.

Klockan 14.45 hade terminen för Dow Jones industriindex sjunkit 2,7 procent och S&P 500-terminen hade gått ned 2,6 procent. Terminen för Nasdaq 100 var 2,9 procent lägre.

I Europa hade de stora börserna i Frankfurt, Paris och London under fredagen sjunkit 3,5-4,0 procent.

Alla 30 aktien i storbolagsindexet Dow Jones föll. De största förlorarna var Intel, som sjönk 3,4 procent, följd av investmentbankerna Goldman Sachs och JP Morgan som båda backade över 5 procent.

Oljepriset föll rejält under fredagen efter Rysslands besked att landet vill förlänga de befintliga oljeproduktionsminskningar som Opec+, alltså oljekartellen Opec med partners, men har inte kommit överens om mer produktionsbegränsningar än så.

WTI-oljan gick ned 4,6 procent till under 44 dollar fatet och Brentoljan backade 4,3 procent för att handlas under 48 dollarnivån.

Bland de stora oljebolagen sjönk Exxon Mobil 3,2 procent och Chevron hade backat 3,8 procent.

Briggs & Stratton, som tillverkar motorer för utomhusprodukter och som bland annat är underleverantör till Husqvarnas gräsklippare, presenterade på fredagen sin nya strategi med uppdaterade finansiella mål. En av de högsta prioriteringarna är att sälja gräsproduktsverksamheten, Turf, meddelade bolaget. Efter en initial uppgång på beskeden vände aktien ned 1 procent i förhandeln.

Sysselsättningen i USA ökade 273.000 i februari, vilket var långt över väntade 175.000 och dessutom gjordes en rejäl upprevidering för januari. Arbetslösheten gick samtidigt ned till 3,5 procent från 3,6 procent och ökningen i timlönerna var 3,0 procent. Statistiken speglar dock en period innan de stora effekterna av corona börjat synas.

Före börsöppningen kom även statistik som visade att USA:s samlade underskott i handelsbalansen minskade till 45,3 miljarder dollar i januari, från reviderade 48,6 miljarder dollar föregående månad. Analytiker hade räknat med ett underskott på 46,1 miljarder dollar.

På fredagens fortsatta makroagenda återfinns grossistlager för januari som presenteras klockan 16.00.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.