Nyhets-PM

Ericsson vinstvarnar

* Ericsson varnar för en förlust på 4-5 miljarder kronor för första kvartalet 2001. Försäljningen väntas i bästa fall bli oförändrad jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Det är den första regelrätta vinsvarning som Ericsson utfärdar och den uttrycker en dramatiskt försämrad efterfrågan i början av året, både när det gäller infrastruktur och mobiltelefoner. När bokslutskommunikén offentliggjordes i slutet av januari trodde företaget på en försäljningsökning på 15 procent och nollresultat för första kvartalet.

Företagsköp

* Assi Domän säljer för 10,4 miljarder kronor sin verksamhet Corrugates & Containerboard, som tillverkar wellpapp och råvara till wellpapp, till Kappa Packaging. Assi Domän räknar med att göra en realisationsvinst på 1,5 miljarder kronor på affären. Försäljningen innebär att Assi Domän tar ett stort steg mot att bli ett rent skogsägande företag.

* Katalogbolaget Eniro, en avknoppning från Telia, köper det polska katalogföretaget Panorama Polska av sin forna ägare. Priset är ca 1,2 miljarder kronor.

Övrigt

* Trots problem för mobiltelefonerna och kursfall på börsen för Ericsson fick toppcheferna Lars Ramqvist och Kurt Hellström i fjol sammanlagt 21 miljoner kronor i förmåner utöver lön. OM:s VD Per E. Larsson fick 10 mkr i bonus för år 2000.

Ekonomi & politik

* Finansminister Bosse Ringholm vill från den 1 juli höja den högsta ersättningen i a-kassan, taket, från 580 till 680 kronor om dagen. Tanken är att sedan höja taket ytterligare i flera steg.

* Bostadsminister Lars-Erik Lövdén tänker satsa 2,5 miljarder kronor på ett nytt investeringsbidrag för att öka byggandet av hyresrätter i Sverige.

* Regeringens förslag om att högst 5 procent av hushållsinkomsten ska kunna tas ut i fastighetsskatt inbegriper inte fastigheter med höga taxeringsvärden och hushåll med höga inkomster.

* LO lovar att stötta de kvinnodominerade förbunden, som Handels och Kommunal, i de kommande avtalsförhandlingarna så att deras medlemmar får högre löneökningar än vad avtalen inom industrin gett.

* Centerns valberedning föreslår enhälligt att Maud Olofsson väljs till ny partiledare efter Lennart Daléus på partiets extrastämma den 19 mars.

Personnytt

* Ica Ahold. Stein Erik Hagen blir ny ordförande efter Roland Fahlin.

* Lindex. Till ny VD har utsett Jörgen Johansson, f.n. chef för Johnsonägda Saba Trading. Han efterträder Hans Johansson.

* Volvo. Sören Gyll och Sören Mannheimer avgår ur styrelsen vid bolagsstämman. Som nya ledamöter föreslås en Fordman, Ken Whipple, samt Renaultchefen Louis Schweitzer och den tidigare chefen för Renaults lastbilsdivision, Patrick Faure.

* WM-data. VD Lars Harrysson avgår vid bolagsstämman. Han efterträds av vice VD-n Crister Stjernfelt.

Internationell politik

* Japans premiärminister Yoshiro Mori tänker avgå, sannolikt i april, efter kritik för svag ekonomisk utveckling och skandaler. Japan står inför recession, ökat deflationstryck, rekordhög arbetslöshet och osäkerhet om landets finans- och penningpolitik.

* Den ekonomiska tillväxten i Europa visar, enligt chefen för den europeiska centralbanken ECB, Wim Duisenberg, inga tecken på att bromsas av den sämre utvecklingen i USA.

* OECD riktar, i sin kommande rapport om Tyskland, skarp kritik mot att man inte avreglerat arbetsmarknaden och för att man spenderat miljarder D-mark i stöd till östra Tyskland.

* Högerledaren Ariel Sharon i Israel har bildat en bred koalitionsregering.

* Den europeiska centralbanken ECB är på kollisionskurs med den tyska regeringen sedan den uppmanat nationella riksbanker att ägna sig mer åt att övervaka eurozonens finansmarknader. Den tyska regeringen vill slå ihop myndigheterna som övervakar bankerna, försäkringsbolagen och aktiemarknaden, vilket oroar ECB och tyska Bundesbank.

Internationellt näringsliv

* Teknikaktier i världen föll kraftigt på årsdagen av Nasdaqs toppnotering den 10 mars 2000. USA:s två största tillverkare av halvledare, Intel och National Semiconductor, vinstvarnade. Cisco, tillverkare av internetutrustning, sade att bolaget skulle skära ned kostnaderna kraftigt, vilket skrämde placerarna. Totalt har Nasdaq fallit med ca 60 procent sedan toppen i fjol.

* Amerikanska Yahoo världens största internetportal, föll med 20 procent på börsen sedan det stod klart att Tim Koogle avgår som VD. Bolaget har tappat en rad chefer på sistone. Annonsering på nätet har minskat kraftigt.

* USA:s mest kände placerare, Warren Buffett, visade mer än dubbelt så hög vinst i fjol för sitt investmentbolag Berkshire Hathaway. Buffett häcklade i sitt brev till aktieägarna investerare som trott på ”sagorna” om internetbolagen. Själv håller han sig till den ”gamla ekonomin”.

* Amerikanska musiksajten Napster fick i förra veckan tre dagar på sig av en domstol att filtrera bort upphovsrättsskyddad musik. Bakom stämningen ligger världens stora musikförlag.

* Deutsche Bank diskuterar samarbete med franska försäkringsbolaget Axa. Planerna på en affär med tyska försäkringsbolaget Allianz verkar ha lagts på is.

* Franska detaljhandelsjätten Carrefour har problem med fusionen med Promodès. Analytikerna har justerat ned sina tillväxtprognoser.

* Franska telekomtillverkaren Alcatel varnar för förlust i mobiltelefonverksamheten första kvartalet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.