Nykomlingarnas börsfavoriter 2016

När nya bolag ska börsnoteras är det framförallt New York och Hongkong som gäller. Men en nordisk börs tar sig in på topp 5 över årets, värdemässigt, största börsintroduktioner.

New York-börserna toppade årets IPO-lista där bolag listades till ett sammanlagt värde av 24,6 miljarder dollar. Tvåa på listan var Hongkong med 24,5 miljarder dollar. Shanghai intog tredjeplatsen (16 miljarder dollar) medan Tokyo (9,6) och Köpenhamn (5,9) kom närmast därefter.

Globalt börsintroducerades bolag till ett värde av 141 miljarder dollar. Det är runt en tredjedel mindre än 2015 och det sämsta året för börsintroduktioner sedan 2012, skriver CNBC.

Årets största börsintroduktion var China’s Postal Savings Bank (PSBC). I september intog bankjätten Hongkongbörsen till ett värde av 7,4 miljarder dollar.

I Sverige stod Ahlsell för den största svenska börsnoteringen 2016 med ett börsvärde på drygt 20 miljarder kronor. Det var också den största börsnykomlingen sedan Telia intog Stockholmsbörsen år 2000.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här