Laddar

Obligationsmarknaden allt hetare

Nu ökar upplåningsvolymerna på företagsobligationsmarknaden kraftigt i Europa. Även i Sverige har volymerna ökat, och från att ha gått ihop, går nu kreditspreadarna isär.

Swedish Match annonserade nyligen att bolaget planerar att ge ut ett obligationslån motsvarande 350 miljoner euro. Autoliv emitterade både i mars och i maj två olika obligationer på totalt 2,25 miljarder kronor. Fortum emitterade i veckan obligationslån för 750 miljoner euro. Även Volvo, Telia Sonera och AP Fastigheter har gjort större emissioner på senare tid.

Och nu ökar upplåningsvolymerna på den svenska företagsobligationsmarknaden för första gången på flera år, även om den största ökningen sker ute i Europa. Under perioden januari till maj i år ökade lånevolymerna i Europa med nästan 90 procent jämfört med motsvarande period förra året. Enbart under maj månad uppgick nyupplåningen till 23 miljarder euro. Den ökande upplåningen drivs framför allt av ökad förvärvsaktivitet och ett refinansieringsbehov.

Samtidigt har kreditspreadarna, den extra avkastning investeraren kräver för att hålla en företagsobligation jämfört med en riskfri statsobligation, börjat gå isär.

– De senaste åren har det varit extremt få bolag som haft problem. Om man talar om konkurser och betalningsinställelser så har det varit nere på i princip noll det senaste året. Balansräkningarna har varit otroligt starka om man tittar på svenska bolag. De sitter på mycket kassa och har fortfarande väldigt låg belåningsgrad. Det gör att riskpremien generellt har varit väldigt låg. Men även företagsobligationsmarknaden har känt av den senaste tidens turbulens på aktiemarknaden, även om den isärspreadning som skett varit ganska måttlig och främst drabbat den mer volatila high yield-marknaden, säger Louis Landeman på SEB.

Under den senaste månaden har itraxx Europeiska kreditskyddsindex gått isär cirka 2 baspunkter vilket kan jämföras med den nivå på 36 baspunkter där index för närvarande handlas. Itraxx mer volatila cross over index som handlas kring 280 baspunkter har under samma tidsperiod gått isär 22 baspunkter.

– Under första delen av året minskade riskpremien och många marknadsaktörer ser den senare tidens utveckling som en naturlig korrigering. I en historisk jämförelse är kreditspreadarna fortfarande låga, mycket på grund av den fortsatt låga nivån på företagskonkurser i såväl Europa som USA.

Det finns en viss oro för att kreditspreadarna kommer att gå isär ytterligare och leda till relativt dyrare lån för företagen.

– Det som skulle kunna driva en isärspreadning är framför allt oron för en avmattning av konjunkturen i USA och globalt, säger Louis Landeman.

Men Hannes Wadell, finanschef på Autoliv, är inte oroad.

– Framför allt den förvärvsrelaterade finansieringen som nu ökar kraftigt kan påverka spreadarna, men samtidigt finns en väldig likviditet på marknaden och jag tror det kommer att dröja ett tag innan det går isär i någon större utsträckning, säger Hannes Wadell.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.