OECD skriver ner global tillväxtprognos

Organisationen OECD spår en BNP-tillväxt för världsekonomin på 2,9 procent 2015, på 3,3 procent 2016 och på 3,6 procent 2017. Det framgår av konjunkturprognosen som presenterades i dag.

Enligt den tidigare konjunkturprognosen som presenterades den 16 september räknade OECD med en tillväxt på 3,0 procent 2015 och +3,6 procent 2016.

”Den globala tillväxten har minskat till cirka tre procent i år, väl under det långsiktiga genomsnittet. Det återspeglar till stor del ytterligare svaghet för tillväxtmarknadsekonomierna”, skriver OECD i en kommentar.

De globala tillväxtutsikterna uppges ha blivit osäkrare i år. Ytterligare en skarp nedgång på tillväxtmarknaderna tynger den globala aktiviteten och handeln. Dämpade investeringar och produktivitetstillväxt begränsar kraften i återhämtningen för de mogna ekonomierna.

Bidragande makroekonomisk politik och lägre råvarupriser förväntas stärka den globala aktiviteten gradvis under 2016 och 2017 men det är långtifrån säkert med anledning av risker på nedsidan och sårbarheter. Det råder dessutom osäkerheter kring politiken samt effekterna på handeln och investeringarna.

Djupa recessioner har växt fram i Brasilien och Ryssland samtidigt som den pågående inbromsningen i Kina samt den sammankopplade svagheten i råvarupriserna har drabbat aktiviteten för de viktigaste handelspartnerna och råvaruexporterande ekonomier. Det har även lett till ökad instabilitet på finansmarknaderna, uppger OECD.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.