Ökad vinst för Paradox

Spelutvecklarens vinst steg rejält för det andra kvartalet.

Paradox redovisar ett resultat efter skatt på 120 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019 (77,9).

Rörelseresultatet blev 154 miljoner kronor (99,4) och kassaflödet uppgick till 233 miljoner kronor (182).

Paradox omsättning steg med 30 procent i det andra kvartalet till 387 miljoner kronor (299). Genomsnittet av fyra analytikers estimat var en omsättning på 370 miljoner kronor, enligt Bloomberg News.

Under kvartalet släpptes ett nytt spel; Imperator: Rome, samtidigt som sex spelexpansioner lanserades.

“Spelet (Imperator: Rome) mottogs positivt av branschmedia, däremot har mottagandet av våra spelare inte varit alls så positivt som vi hade hoppats på /../ Både de släppta och de kommande uppdateringarna som för närvarande testas av våra spelare har förbättrat upplevelsen och mottagits positivt”, skriver vd Ebba Ljungerud i rapporten.

Direkta kostnader uppgick till 142 miljoner (133), framförallt hänförligt till spelutveckling och royalties till externa utvecklare och rättighetsinnehavare.

Paradox påminner om att bolaget tar kostnader för sina spel lång tid innan spelen börjar generera intäkter, vilket även har varit fallet under årets andra kvartal för till exempel Vampire: the Masquerade – Bloodlines 2, Age of Wonders: Planetfall och Empire of Sin.

Kvartalets försäljningskostnader uppgick till 50,0 miljoner kronor (28,1). Försäljningskostnaderna har ökat till följd av ökade satsningar inom events, annonsering, sälj och marknadsföring.

Efter periodens utgång, den 6 augusti, släppte Paradox sitt nya spel Age of Wonders: Planetfall.

“Spelet har mottagits mycket positivt av såväl spelare som branschmedia och vi ser fram mot att fortsätta utveckla spelet under lång tid”, skriver vd:n.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här