Oscar Engelbert: ”Vi kommer begå misstag”

Oscar Engelbert berättar för Affärsvärlden om hur han startade upp det högprofilerade byggbolaget Oscar Properties.

När Oscar Engelbert startade Oscar Properties 2004 fanns det gott om lediga kontorslokaler i Stockholm. I spåren av it-kraschen hade många bolag lämnat sina kontor i innerstaden. I New York hade han sett hur kontors- och industrilokaler omvandlades till bostäder, något som Oscar Engelbert tänkte borde gå även i Stockholm.

Det var tack vare byggmiljardären Erik Paulson som Oscar Properties kunde köpa det som skulle bli bolagets första projekt.

– Jag tror han såg någon som var lika rastlös som han och som var entreprenörs­driven. Han om någon har varit en mentor för mig. Utan Erik Paulson skulle jag inte sitta här i dag, säger Oscar Engelbert.

Engelbert köpte fastigheten med hjälp av den brittiska fonden Redcap och ett antal privata investerare.

Så träffade han fastighetsentreprenören Erik Selin, vd och huvudägare i det börsnoterade fastighetsbolaget Balder. Selin gick in som 50-procentig delägare i Engelberts bolag. Idén var att bygga varumärket Oscar Properties genom högprofilerade byggprojekt.

I början anlitade Oscar Properties externa byggbolag. Men det innebar att det aldrig var samma personal vid projekten och därför beslutades att bolaget skulle börja köra i egen regi.

Kvaliteten i projekten har däremot inte alltid stått i relation till de aggressiva priserna. Många lägenhetsköpare har vittnat om slarvigt genom­förande och enkla lösningar bakom de tjusiga ytskikten. Bostadsköparna säger dock också – i rättvisans namn – att de fel som upptäcks i allmänhet rättas till relativt snabbt.

– Det är ingen bilfabrik där allting är automatiserat. Det är skitsvårt det vi gör och vi kommer begå misstag. Men det enda som kan få oss till att bli bättre är att ta med all erfarenhet från ett projekt till nästa, säger Oscar Engelbert.

För att höja kvaliteten har Oscar Engelbert använt kontrollanter på byggena som ­sätter små blå lappar på saker de har anmärkningar på.

För ett år sedan noterade Engelbert Oscar Properties på småbolagsbörsen First North. Introduktionskursen var 30 kronor och kursen steg nästan direkt till 36. Men efter det har kurvan pekat neråt och aktien stod i förra veckan i 27 kronor. Under samma period har index stigit 12 procent.

Detta är en kortversion av ”Med hammare och silversked”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela reportaget.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.