Intervju Leif Östling
Östling om försvarsindustrin: ”Kommer väldigt mycket pengar”
"Ryssland håller på att gå åt helvete", säger han till Afv.

För drygt två år sedan träffade Affärsvärlden Scanias tidigare VD Leif Östling. Vi skulle tala om hans hjärteprojekt Kommissionen för Skattenytta, som blev resultatet av det nu bevingade citatet i Uppdrag Granskning: “Vad fan får jag för pengarna?”
Kommissionen har granskat just det, hur skattebetalarna ska få mer för pengarna och hur “slöseriet” ska minimeras. Nu har projektet kommit till sitt slut och Afv möter Östling ännu en gång för att ta reda på vad det utmynnat i.
“Ja, slutsatserna ser du i alla punkterna”, säger Östling och sveper med armen mot en skärm på scenen där han just talat.
Kommissionen för skattenytta

Bakgrund: Initiativet startades 2021 av Leif Östling, inspirerat av hans fråga 2017: “Vad fan får vi för pengarna?” – en bred samhällsdebatt om hur skattepengar används.
Syfte: Skifta fokus från hur mycket mer pengar som behövs för välfärden, till hur effektivt de redan tilldelade resurserna används.
Verksamhet: Analyserar och undersöker effektiviseringspotential inom skola, sjukvård, omsorg och trygghetssystem.
Organisation: Leds av Bettina Kashefi (även krönikör i Affärsvärlden) och andra representanter för offentlig förvaltning och nationalekonomi. Kommissionen är partipolitiskt oberoende och finansieras av Leif Östling och privata aktörer.
Källa: Kommissionen för skattenytta
Där finns 20 punkter med förslag på förbättringar. Avveckla små myndigheter, sälj de stora statliga bolagen och inrätta ett effektiviseringskansli inom Regeringskansliet, för att nämna några. Kommissionen föreslår också att man tar bort statliga bidrag till Sveriges Kommuner och Regioner.
“Det finns mycket att göra för att det ska bli bättre för medborgarna. Det är en fråga om attityd, hur man använder våra skattepengar. Det är viktigt för demokratin och framtiden.”
Uppmaningen: Gör som näringslivet
Leif Östling anser att staten har tappat fokus på medborgarna. Något som inte skulle hända inom näringslivet, påstår han.
“Vi tappar aldrig fokus på våra kunder, det går inte.”
Han gillar att tala i svepande drag, med långa resonemang.
Om du skulle koka ner resultaten – vad är det största slöseriet?
“Vi behöver göra mycket mer professionella upphandlingar. Man upphandlar ju för 800 miljarder om året. Där kan man helt säkert spara 100 miljarder om man gör det professionellt. Så som vi gör i näringslivet.”
En av punkterna på listan över åtgärder är att införa ett 2%-igt effektiviseringskrav vid upphandlingar.
Leif Östling
Född: 1945 i Luleå
Bor: I Täby, Stockholm
Familj: Frun Christina Lillieroth och två vuxna barn
Karriär: Tidigare VD för Scania, ordförande för Svenskt Näringsliv, medlem i Volkswagens koncernledning
Noterad aktieportfölj i storleksordning: Saab, EQT, Volvo, Sandvik, Alleima (Källa: Holdings)
Något annat han brinner för är vården.
“Det är mycket ineffektivitet och väldigt långa köer inom sjukvården. Människor väntar ett halvt år, kanske ett år. Det är mänskligt lidande och kostar samhället mycket pengar. Vi måste fråga oss vad vi i Sverige gör för fel när människor behöver vänta så länge.”
Bland de 20 punkterna föreslår kommissionen att införa en skarp 30-dagars vårdgaranti och säkerställandet att medborgare kan välja specialistvård i hela landet.
Genomslaget – en brottningsmatch
På kommissionens hemsida visar man upp diverse debattartiklar som beskriver kommissionens arbete.
Ni har blivit uppmärksammade i media, men hur stort har intresset från politiken varit för ert arbete?
“Det har varit en öppenhet hos politikerna och många ser den här problematiken. Det stora motståndet – och permafrosten som vi brukar säga – kommer från byråkraterna.”
När de kommer på tal får Östling något nästan mörkt i blicken – precis som han fick när vi sågs för två år sedan.
“Tjänstemännen tycker ‘så här har vi alltid jobbat, så varför ska vi göra det på ett annat sätt?’ Det är en riktig brottningsmatch man har framför sig om det ska bli förändring.”
Inga doge-associationer
När Trump inledde sin andra runda i Vita Huset lanserade han, tillsammans med Elon Musk, projektet Doge – Department of Government Efficiency. Målet är att göra den amerikanska staten mer effektiv och rensa bort byråkratin.
Vid minsta närmande av paralleller till Leif Östlings kommission vänder han taggarna utåt.
“Man kan inte jämföra det överhuvudtaget. Man kan inte jobba på det sätt som Trump gör. Man måste få människor med sig i administrationen för att kunna göra ett sådant jobb. Det går inte bara att gå in med en motorsåg och såga av alla grenar på trädet”, säger han något uppbrusat och påpekar dessutom att kommissionens förslag om ett effektiviseringskansli kom redan 2022.
Vad tänker du om Trumps agerande under de senaste månaderna?
“Jag blir bedrövad när jag ser Trump. Det finns en bok av psykologen Mary Trump, brorsdotter till Donald Trump. Hon har ställt en väldigt bra diagnos på honom”, säger Östling vars fru själv är psykolog.
Vad är det för diagnos?
“Starka psykopatiska drag och en patologisk narcissist.”
Håller du med om det?
“Ja, åtminstone den beskrivningen hon ger om honom. Det är det jag hela tiden kommer fram till när jag tittar på CNN och ser hur han uppträder.”
Östling påstår att Trump, likt många andra affärsmän, kör på tills de når en viss gräns. När de upptäcker att de håller på att förlora för mycket prestige och anseende, backar de.
“Det är vad vi sett nu under de senaste veckorna vad gäller tullarna. Man har retirerat ganska ordentligt. Men vi får ju se hur det kommer att sluta. Det är en ganska lång resa vi har framför oss.”
Leif Östling tycker det är tråkigt att USA inte längre är den förebild som man en gång var för Europa och även Asien.
“De har förstört sin renommé. En renommé som har samlat ihop oss, de fria marknaderna och handeln över gränserna.”
“Ryssland går åt helvete”
Under sina år i näringslivet har Östling haft en del att göra med Putin och de har träffats ett antal gånger.

“Det är en riktig stalinist. Och dessutom ljuger han. Det är många människor som har lämnat Ryssland under de senaste 15-20 åren. De är snart nere i 100 miljoner invånare. Bruttonationalprodukten är mindre än de nordiska ländernas samlade nationalprodukt. Ryssland håller på att gå åt helvete.”
Han påtalar att Ryssland inte heller klarat av kriget i Ukraina.
“De har förlorat över en miljon soldater. Och lika många är väldigt svårt skadade. Varför kastar inte ryska medborgare ut den här Putin? Hans enda kraft är att få med sig Trump. Och det är ju därför han jobbar så hårt för det.”
Och det får han ju till viss del.
“Ja, vi får se hur det blir med det där. För Trump är narcissist i första hand och vill vara den som löser konflikten.”
Inget dippköp
När Trump tillkännagav de initiala handelstullarna föll börserna kraftigt. Leif Östling har en aktieportfölj värd 283 Mkr, enligt Holdings.
Köpte du något i dippen?
“Nej det gjorde jag inte.”
Vad tänker du om marknadsklimatet?
“Marknaden har kommit tillbaka ganska starkt de senaste veckorna när det kom signaler om att Trump inte kommer att lyckas. Sedan är frågan vad som händer med amerikansk ekonomi och tech-bolagen.”
Du skulle inte köpa några fang-bolag?
“Nej. Jag tror det gungar en del där.”
Blickar mot försvarsbolag
Finns det några bolag här i Sverige och Europa som du tittar på?
“Jag tittar på försvarsindustrier. Det kommer att komma väldigt mycket pengar i anslag till att öka försvarsförmågan. Och när vi får fred i Ukraina kommer återuppbyggnaden dra med sig väldigt mycket.”
Byggbolag?
“Ja väldigt mycket bygg. Men även inom tech-sidan.”
Saab utgör den största delen av Leif Östlings noterade portfölj och aktierna är i skrivande stund värda 108 Mkr, enligt Holdings.
Du tror inte försvarsindustrin är övervärderad?
“Ja, den har ju gått upp väldigt kraftigt så jag tror man ska vara lite försiktig.”
Mer ingående än så vill Östling inte prata börs. Nu ska han istället mingla med likasinnade som också brinner för skattenytta.
Därefter väntar kommissionen på reaktioner. Vad som händer framåt med projektet får tiden utvisa, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.