Övertag för säljarna på bostadsmarknaden

Fördelen för säljarna på marknaden fortsätter att öka, visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel.
Foto: Foto Fredrik Sandberg/TT

I Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel blev snittet 6,99 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna) när mäklarna svarade på frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu”. Det är den högsta siffran sedan april 2017, och kan jämföras med 6,7 när samma fråga ställdes i december och 5,59 i januari 2020.

”Vi ser en fortsatt stark efterfrågan på bostadsmarknaden. Just nu är det även ett extremt lågt utbud på villor vilket ökar trycket på det som kommer ut till salu. Som en följd av pandemin värderar många stora ytor och trädgård i högre utsträckning. Äldre villaägare i riskgruppen drar sig också för att sälja nu vilket är en anledning till att inte utbudet ökat lika mycket som det brukar i januari”, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Efterfrågan är högre på villor än bostadsrätter. Säljarnas övertag på marknaden är relativt lika i olika segment i landet men högst i Stor-Malmö och lägst i segmentet ”Större ort”.

Panelen visar även att det nu, för första gången sedan frågan ställdes första gången i april 2018, är en fördel för säljarna på nyproduktionsmarknaden.

”Vi har sett en stadig återhämtning i marknaden för nyproduktion under ett par år. Den starka efterfrågan och prisuppgången på begagnatmarknaden har även ökat intresset för nyproducerade bostäder. Bland annat är efterfrågan från barnfamiljer stark där utrymmen för fortsatt hemarbete och en trädgård eller gräsplätt till lägenheten är efterlängtade”, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig nyproduktion på Fastighetsbyrån.