Penningtvättsrisk i strålkastaren

Penningtvättsrisk i strålkastaren - penningtvattsrisk_binary_6979988.jpg

Förtroendevaluta. SEB är senast ut bland nordiska storbanker att kurspressas på penningtvättsanklagelser mot bankens baltiska verksamhet. Bara nyheten, som SEB själva aviserat, att banken ska förekomma i ett kommande avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning sänkte i förrförra veckan aktien med hela 12 procent på en dag. Programmet i fråga har inte sänts än, utan senaste avsnittet handlade i stället om Swedbank, som anklagades för att bland annat ha penningtvättat åtskilliga miljarder åt ryska affärsintressen och toppolitiker på USA:s sanktionslistor. Hur pass omfattande och graverande anklagelserna mot SEB blir kvarstår att se, men lärdomen i Danske Bank och Swedbank har så här långt varit att de först konstaterade tveksamheterna sedan inte visat sig ha varit de enda. När det här numret går i tryck har programmet om SEB eventuellt sänts. Factset-grafen ovan visar hur säljsidans aktieanalytiker varit eftersläpande i sina genomsnittliga publika råd kring SEB-aktien. Just nu är flertalet rekommendationer neutrala, följt av positiva, så låt oss gissa att SEB:s sentimentsrisk är på nedsidan. Samma nedsidesrisk gäller sannolikt konsensusestimaten för SEB, med förväntningar på goda 12–13 procents kapitalförräntning och intakt balansräkning kommande tre år. Förtroendekris på bästa sändningstid ger farliga nedåtspiralrisker i bankbranschen.

Analytikerkonsensus för SEB-aktien de senaste 20 åren, till och med 2019-11-20. Bild: Factset

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.