Post: Hårda paket
Den snabba utvecklingen för elektronisk handel håller på attsätta fart på marknaden för transporter av paket och lättaregods. Internet håller på att förändra handelsmönstret. Många seren explosiv utveckling framöver. Kunden gör i ökad utsträckningsina beställningar över nätet och ett kurirföretag tar hand omhemleveranserna.Paketen har alltid varit styvmoderligt behandlade i de gamlapostmonopolen, som byggdes upp för att ta hand om brev. Paketenblev en dåligt skött sidoverksamhet. I USA togs denna verksamhettidigt över av privata bolag som sedan har vuxit, gått utomlandsoch blivit allt större. Det har skapat stora internationellaaktörer som Federal Express, DHL och UPS. Dessa tre plusaustraliska TNT dominerar idag den internationella handeln förexpressförsändelser och lättare gods. Federal Express och UPSdominerar i USA, medan TNT och DHL är starkast i Europa och Asien.
Trist 1980-tal
I Sverige var paketrörelsen länge att sorgebarn, som på1980-talet gjorde förlust motsvarande 25 procent avomsättningen. Många ifrågasatte om Posten skulle hålla på meddetta. Nu är det annorlunda. Paketrörelsen, eller logistik som detnumera heter, bedöms vara Postens stora tillväxtområde. Däravdet stora intresset för att köpa ASG.Posten är bara ett i raden av postföretag som har insetttillväxtmöjligheterna för paket. Det kan bli en ersättning fördet som förloras när den traditionella hanteringen av breversätts med e-post.Det tyska postverket (Deutsche Post) har agerat mest resolut föratt ställa om sig, under ledning av den tidigareMcKinsey-konsulten Klaus Zumwinkel. Hela ledningen har bytts utoch består i dag av gamla McKinsey-konsulter. Ett omfattandeomstruktureringsprogram har genomförts och vänt stor förlusttill vinst. Fortfarande är dock det tyska portot ett av dehögsta i Europa.På kort tid har tyska postverket köpt 20 företag för cirka 35miljarder kronor, bland annat 25 procent i DHL i mars i fjol.Vidare har man köpt privata distributörer i länder somStorbritannien, Frankrike, Italien, Belgien, Polen,Nederländerna, Schweiz, Sydafrika och USA. I april lade tyskapostverket, via sitt nyligen förvärvade företag Danzas, ett budpå ASG. Holländska posten, det enda börsnoterade postföretaget i Europatillsammans med svenska City Mail, var tidigt ute och köpte TNT1996. Även postverken i Storbritannien och Frankrike har varitaktiva, men inte gjort lika stora köp. Brittiska Royal Mail harbland annat köpt 10,5 procent i City Mail.
Hård kritik
Denna förvärvsiver har starkt kritiserats av de privatägdakurirföretagen, särskilt Federal Express och UPS som har blygsamnärvaro i Europa. De ser sina möjligheter att expandera i Europahotade och menar att postverken använder sina vinster från denmonopolskyddande brevverksamheten till att subventionerapaketrörelsen och köpa upp konkurrenter till överpriser.Postmarknaden är fortfarande reglerad i alla länder, utomSverige och Finland. Men 2003 ska det råda full konkurrens ihela EU, är det tänkt. Avregleringen har dock tagit fart i ettpar länder, bland annat Tyskland där det finns planer på attbörsnotera Deutsche Post.
Saktfärdig kommission
EU-kommissionen har anklagats för saktfärdighet. UPS har haftett konkurrensärende liggande i kommissionen sedan 1994 ochhotat med domstol om det inte händer något. På senare tid hardock kommissionen börjat agera. Deutsche Post har tvingats avståen affär och nu ska även förvärvet av ASG granskas. Det kan isin tur öppna för svenska Posten. I förra veckan flaggade Postenför ytterligare förvärv av aktier i ASG, till 15 procent avkapitalet (8 procent av rösterna).Kampen om postmarknaden i Europa och gjort att ett företag somCity Mail hamnat i fokus. Kursen har dragit iväg på senare tid.Det spekuleras i att företaget kan bli nästa byte i postverkensjakt på intressanta objekt.City Mail har nyligen bildat ett företag ihop med ASG för attleverera paket från den växande internethandeln. I oktober drarverksamheten igång. Frågan är vad som händer med dennaverksamhet om Posten, City Mails huvudkonkurrent, tar över ASG.
BILDTEXT: Elektronisk handel bygger på att man kan skicka paket.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.