PriorNilsson Realinvest minskade i september – har sålt allt i JM

Fonden PriorNilsson Realinvest minskade 4,8% i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 2%
Johan Skoglund, VD JM.
Johan Skoglund, VD JM. Foto: Anna Tärnhuvud/BILDBYRÅN

Sedan årsskiftet har fonden minskat 7,9% och är därmed sämre än index som har ökat 4,3%. Det framgår av en månadsrapport.

Inga aktiva förändringar rapporteras på sektornivå men på bolagsnivå har fonden minskat sina positioner i Corem och Hornbach samt sålt innehavet i JM.

Främsta bidragsgivarna under september var Boliden, SCA, Emilshus, Skanska samt Lundbergs.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Castellum, SCA och Boliden med portföljvikter om 9,8, 9 respektive 5%.

”Under hösten förfaller många bolån för de hushåll som band räntan för några år sedan vilket kommer att ge en kraftig uppgång av räntekostnader. Kommer detta till syvende och sist att påverka flera branscher? Med dagens orderböcker inom industrin finns inga tydliga tecken på det”, skriver förvaltaren.

Under september har Riksbanken fortsatt sin kamp mot den svaga kronan och bestämde sig då för att minska sin valutareserv med en fjärdedel för att smått börja köpa kronor. Förvaltarna skriver att det är lite tidigt att avgöra om det vänder trenden och blir mer varaktigt än den första initiala effekt man såg under september.

”Vid en mer varaktig förstärkning skulle det kunna dämpa sentimentet för exportbolagen som är de största vinnarna av en svag krona. Kommande rapportperiod lär blir synad framför allt på tecken om eventuella svagheter i efterfrågan.”

PriorNilsson Realinvest, % september, 2023
Fond MM, förändring i procent -4,79
Index MM, förändring i procent -2,03
Fond i år, förändring i procent -7,89
Index i år, förändring i procent 4,30
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets