Pundet tappar på nya brexitoro

Risktillgångar handlades överlag svagare under större delen av måndagen.
Pundet tappar på nya brexitoro - pund-flagga-affarsvarlden-700_binary_6867132.png

Kinesiska marknader var sjönk men enligt analytiker var det en följd av ett uppdämt säljtryck efter långledigheten snarare än ny oro.

Kinas centralbank PBOC meddelade på söndagen att de sänker utlåningskostnaderna och tillför likviditet för att motverka de ekonomiska effekterna av coronaviruset.

PBOC tillför 900 miljarder yuan (motsvarande 129 miljarder dollar) till sina sjudagars repor där räntan sänks med 10 punkter till 2,4 procent, och 300 miljarder yuan till 14-dagarskontrakt som också sänks med 10 punkter till 2,55 procent.

”Det snabba svaret från PBOC tyder på att de är väldigt angelägna att stötta ekonomin genom att sänka den övergripande kostnaden för finansiering”, sade Becky Liu, chef för makrostrategi för Kina vid Standard Chartered Bank, till Bloomberg News.

Julian Evans-Pritchard, senior Kina-ekonom på Capital Economics, skriver i et kundbrev att även om åtgärderna bör ta bort visst tryck på banker och andra kreditgivare så är räntesänkningarna alltför marginella för att på ett substantiellt sätt motverka den hämsko som coronaviruset lägger på den ekonomiska aktiviteten.

”Med stiltje i förtroendet i näringsliv och bland konsumenter och svag aptit på att låna, så kommer räntesänkningen antagligen misslyckas med att lyfta kredittillväxten mycket alls”, enligt ekonomen och tillägger att de räknar med ytterligare lättnader om det inte blir en snabb förbättring av coronaläget.

Sent på måndagseftermiddagen rapporterade Bloomberg News att Kina överväger att aktivera en klausul i fas 1-handelsavtalet med USA som innebär att landet kan skjuta på efterlevnaden med anledning av virusutbrottet.

Kinesisk industri-PMI som sammanställs av Caixin/Markit sjönk till 51,1 i januari från 51,5. Det var marginellt bättre än väntade 51,0, men svaren samlades in till och med 22 januari, det vill säga precis efter att varningarna för coronaviruset skärptes betydligt.

Zhengsheng Zhong, ordförande och chefekonom vid CEBM Group sade att industri-PMI steg i lägsta takten sedan augusti, men att det stigit sex månader i rad och indikerar en mild återhämtning.

Pundet tappade 1,4 procent på måndagen på ny oro för att Storbritannien ska nå slutet på övergångsperioden efter EU-utträdet utan att ha kommit överens med EU om ett handelsavtal.

Industri-PMI i euroområdet steg till 47,9 i januari, jämfört med 46,3 i december. Väntat var en uppgång till 47,8, i linje med det preliminära utfallet.

Markits chefekonom Chris Williamson noterade att euroområdets industri började året med gröna skott i siktet.

”Mest uppmuntrande var att orderböckerna rörde sig närmare stabilisering”, sade han.

”Förbättringen stärker vår syn att euroområdets ekonomi kan se en starkare tillväxt under kommande månader, vilket innebär att ECB kommer avvakta policyändringar och i stället fokusera på sin strategiska översyn”, fortsatte Chris Williamson.

Amerikansk industri-PMI från ISM steg till 50,9 i januari jämfört med 47,8 i december.

Enligt Bloomberg News prognosenkät var ett index på 48,5 väntat.

Svensk industri-PMI steg till 51,5 i januari, från reviderade 47,7 månaden före (47,1). Enligt Infront räknade analytiker med ett index på 48,2 för januari.

”Det är första gången sedan augusti 2019 som indexet är tillbaka i tillväxtzonen. Tecken på en återhämtning i svensk industri har ökat under inledningen av 2020 i spåren av en ljusare omvärldskonjunktur även om ett enskilt månadsutfall inte ska övertolkas”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Han säger vidare att uppgången i januari var bred. Delindex för orderingång och produktion svarade för största ökningen i januari och bidrog sammantaget med 2,6 indexenheter till PMI.

Kronan tappade 1 öre mot dollarn till 9:66 och handlaes oförändrat till 10:67 mot euron.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.