Qviberg: Vi är inne i en börskrasch

Stockholmsbörsen rasade i veckan och enligt Mats Qviberg är vi inne i en börskrasch.

Mats Qviberg har en lång karriär inom finansbranschen bakom sig och har bevisligen levt igenom ett antal börskrascher. Torsdagens inledande nedgång på Stockholmsbörsen räknar han till den sjätte i ordningen.

– Igår var jag inte riktigt säker, börsen har ju velat lite fram och tillbaka. Då var the jury still out, men nu har de samlat sig: vi är inne i en börskrasch. 

Hur definierar du börskrasch?

– Det jag utgår från idag är storleken på fallet. Men det är något man känner – det är som en förkylning. Förra året var jag förkyld, och året innan var jag förkyld. Men jag behöver ingen definition på förkylning för att avgöra det.

Hur agerar du?

– Jag konstaterar bara. Jag gillar ju inte pyspunka, jag föredrar ett riktigt ras. Det är bättre att riva av plåstret än att som på 70-talet låta det gå stadigt nedåt i tio år.

Borde man sälja sina aktier?

– Det är lite sent på dagen att sälja nu. Det skulle man ha gjort i januari i så fall. Erik Zsiga skriver väldigt bra, men tyvärr felaktigt, i dagens Svenska Dagbladet att jag har sagt att man ska sälja när taxichaufförer börjar fråga om aktier. Det stämmer att jag har sagt det och det står jag fast vid – det har gällt vid alla tidigare börskrascher. Men han devalverar min uppfattning om varför man ska sälja. Det handlar inte ett dugg om att de skulle vara mindre värda eller begåvade, utan helt enkelt om att girigheten slår till. Börsen drivs av rädsla och girighet – det är börsens Yin och Yang. Jag tillhör de människor som inte tycker att girighet behöver vara något osunt. Fram till och med januari var ju det det enda som drev börsen. Men nu är det bara rädsla. Men det är ju inte när man är rädd som man ska agera. Då kan man ju åka och fiska eller göra något annat vettigt. Det är för sent att sälja aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.