Råoljan backar till 41 dollar

Priset på råolja backar tillbaka på måndagen. Ett fat kostar strax över 41 dollar.

På råvarumarknaden har oljan noterat en begränsad nedgång på måndagens morgon. Oro för strejker på raffinaderier i USA, och att Opec kan komma att ta till än större produktionsminskningar, uppges driva utvecklingen.

På basmetallmarknaden är det blandad utveckling, men överlag uppåt, med som mest 2,9 procent för zink.

Klockan 7.56 var råolja med leverans i mars 42 cent ner till 41:26 dollar per fat (159 liter) i den elektroniska handeln på Nymex. Brentoljan noterades samtidigt till 45:94 dollar per fat i London, motsvarande en uppgång på 6 cent.

På fredagen steg oljepriset efter att amerikanska regeringen presenterat BNP-siffror som var bättre än väntat. Samtidigt handlades flertalet basmetaller ned.

Vid golvhandelns stängning på fredagen, klockan 20.30 svensk tid, låg priset på WTI-oljans marskontrakt på 41:77 dollar per fat, upp med 0:33 dollar.

“Oljemarknaden handlar detta år om att kontraktera efterfrågan på olja gentemot Opec:s nedskärningar på utbudet. Om det kommer tecken på att BNP inte var lika illa som människor trodde, är nästa steg att efterfrågan på olja kanske inte var lika illa som man trodde”, sade Mike Wittner, chef för oljeforskningen på Societé Générale i London till Bloomberg News på fredagen.

Det första estimatet för USA:s BNP fjärde kvartalet minskade med 3,8 procent i beräknad årstakt. Det var det svagaste kvartalet sedan första kvartalet 1982 (då BNP föll med 6,4 procent), men ändå klart bättre än förväntningarna på -5,5 procent i Bloomberg News prognosenkät.

Oljeterminerna föll dock 10 procent under den gångna veckan i New York.

Över 8 procent av raffinaderikapaciteten i USA kan komma att beröras om de strejker som nu befaras blir verklighet. Från arbetsgivarhåll signaleras “optimism”.

På basmetallmarknaden visar koppar med leverans om tre månader en nedgång med 0,6 procent till 3.135 dollar per ton. Zink med samma leveranstid visar däremot en rörelse upp med 2,9 procent till 1.128 dollar per ton.

Kinas premiärminister Wen Jiabao har sedan fredagen sagt att en ekonomisk tillväxt på 8 procent blir svår att uppnå i år i Kina då exporten fortsätter att minska.

Wen Jiabao har även uttalat att Kina överväger ytterligare stimulansåtgärder, utöver den plan på motsvarande 584 miljarder dollar som redan har tillkännagetts.

Nickel med leverans om tre månader noterades på morgonen ned med 1,1 procent till 11.075 dollar per ton, den största nedgången bland industrimetallerna på morgonen.

Bly, med samma leveranstid, noterades upp med 1,3 procent till 1.135 dollar per ton.

Aluminium, också med leverans om tre månader noterades upp med knappt 0,1 procent till 1.350 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden är det på måndagens morgon nedgång över hela linjen. Guldet är i täten för nedgången, och har rört sig nedåt på spekulation om att det tidigare rallyt till tremånadershögsta, vilket följde av att investerare sökte en alternativ investering under den globala recessionen, var alltför långtgående.

Guld med omedelbar leverans visar en nedgång med 2,5 procent till 905:15 dollar per uns.

Marknadstemperaturen ca klockan 7.56

Olja, Nymex 1st Month Future -0:42 USD 41:26 USD

Olja, ICE Brent 1st Month Future 0:06 USD 45:94 USD

Aluminiumtermin, LME 3 mån 1 USD 1.350 USD

Koppartermin, LME 3 mån -20 USD 3.135 USD

Blytermin LME 3 mån 15 USD 1.135 USD

Zinktermin, LME 3 mån 32 USD 1.128 USD

Nickeltermin, LME 3 mån -125 USD 11.075 USD

Guld, spot -22:71 USD 905:15 USD

(Förändring Nymex 1st Month Future avser jämförelse mot set-pris klockan 17.15 New York-tid föregående handelsdag. Förändring ICE Brent 1st Month Future avser jämförelse mot set-pris klockan 20.00 London-tid föregående handelsdag.)

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.