Rasets vinnare
Aktierna i det lilla förpackningsföretaget Nefab, som tillverkar emballage till telekomindustrin, har stigit med 141 procent under det senaste året. Därmed toppar Nefab börsens vinnarlista det senaste året. Kursuppgången kan jämföras med Affärsvärldens generalindex som under samma period har fallit med 31 procent. Ett 40- tal aktier (av totalt 300) har stigit med över 20 procent under det senaste året och hälften av dessa har gått upp med nästan 50 procent.
Småbolagens revansch
Affärspressen fylls dagligen med tabeller över hur många procent IT-aktierna har fallit sedan börsnedgången inleddes för drygt ett år sedan. Inte fullt lika stor uppmärksamhet har ägnats börsvinnarna.
Traditionellt brukar börsspekulanterna fly till säkra papper, som livsmedels- och läkemedelsbolag, när de högt värderade bolagen faller. Fastighetsbolag går normalt också bra i tider av börsoro. Denna gång har dock marknaden valt en annan väg. Enskilda bolag har börjat värderas efter egen förmåga, oavsett vilken bransch bolaget råkar tillhöra. Trots den kraftiga nedgången för Ericsson och Nokia är det underleverantörerna till bolagen, som Nefab och Segerström, som ligger högst upp på vinnarlistan. Segerströms aktiekurs har naturligtvis gynnats av budet från amerikanska Sanmina, men aktien hade ändå stigit med över 100 procent innan budet presenterades.
Dubbelt upp
De två tankrederierna Broström och Concordia har också fördubblats i värde. Den förbättrade fraktmarknaden har ökat värdet på båtarna och bolagens substansvärde. Vid tidigare börsnedgångar har lågt värderade aktierna klarat sig bra, eftersom de har ett inbyggt skydd i form av höga direktavkastningar och stora substansvärden.
Bland kursvinnarna denna gång återfinns flera företag med stora värden i båtar, byggnader, fastigheter, flygplan och skog. Till skillnad från IT-bolagens goodwillvärden är det tillgångar som inte i en hast förlorar sitt värde. Åtminstone inte så länge vi inte ser någon fastighetskris.
Nära kursrekord
Skanska ses numer som ett klassiskt kvalitetsbolag med stigande omsättning, främst tack vare förvärv. En stark balansräkning gör samtidigt att Skanska nu genomför massiva återköp och stora aktieutdelningar.
Skanskas nuvarande strategi påminner om den som Gustaf Douglas tillämpat i Assa Abloy och Securitas. Byggjätten köper lågt värderade företag med lägre p/e-tal än vad Skanska värderas till. Det är en utmärkt strategi så länge Skanskas värdering inte minskar på grund av uppköpen. Hittills har Skanska stigit med 52 procent under det senaste året och kursen är nu bara några få procent från kursrekordet som sattes under fastighetsboomen 1990. Två andra byggbolag som också gått starkt är Peab, med en kursuppgång på 79 procent och JM som stigit med 52 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.