RED VALÖR: Ordlista i tiden

I rent folkbildningssyfte nedkommer Valör då och då med enordlista över de vanligaste kontemporära uttrycken påfinansmarknaden och dess omnejd. Denna betraktelse är just ensådan. Läs, begrunda och minimera därigenom risken för generandeklavertramp under vårliga grillfester hos grannarna! Analys:Kraftigt tendentiös, affärsstödjande beskrivning av tillståndeti ett företag eller på en marknad. I regel optimistisk iöverkant. Exempel: Inför börsintroduktionen av Nördscape harMegabanken Fondkomission även framtagit en analys av bolaget somvisar att utförsäljningspriset ligger 15 procent underNördscapes verkliga värde.

Aktieägarvärde: Termen har tre betydelser, beroende på vem somanvänder den.

1. Värdet av åtgärder som ger investmentbanker möjlighet attdebitera ett kundföretag stora belopp för corporate finance–hjälp och/eller aktiehandel. (När termen används avfinansmarknadens aktörer.) I detta sammanhang finns en tydligproportionalitet mellan värdet för investmentbanken och detuppgivna aktieägarvärdet.

2. Värdet av fenomen som ger enstaka ekonomijournalister,alternativt hela kåren, möjlighet att få in sina artiklar omfenomenet i fråga på framskjuten plats i mediet. (När termenanvänds i media.) I detta sammanhang styrs aktieägarvärdet avmöjligheten för den enskilda journalisten att höja sin lön genomatt delta i debatten.

3. Värdet av åtgärd som ger verkställande direktören en starkareställning i sitt bolag. (När termen används avföretagsledningar.) Aktieägarvärdet är i detta fall direktnegativt proportionellt mot det värde som journalister ochinvestmentbankirer tycker sig ana. Exempel: Media och analytikerhar fått det här om bakfoten. De föreslagna åtgärderna skaparinte värde för aktieägarna.

Det mobila kontoret: se elektronisk boja samt utbränning.Ekologisk uthållighet: Politisk framkomlighet. Används även omåteranvändning av förbrukade, ofta romantiska idéer förnationers styrande.

Kapitalflöden: Icke observerbara penningströmmar av mytologiskkaraktär (jfr forna tiders hustomtesystem) som tros styra börsen.Trilska ting som inte får behandlas alltför vårdslöst. MTG:Personalhanteringsterm. Förkortning för Mest Tok & Galenskaper.

Oberoende: Överenskommen maktlöshet i stora frågor, menhandlingsfrihet i det lilla. Exempel: Percy Barnevik blir enoberoende kraft i Investors styrelse. Peter Wallenberg är dockfortfarande huvudägare och Claes Dahlbäck alltjämt VD i bolaget.

Piecasting: Interaktiv debattmetod som bygger på kraftigaöverdrifter om den egna positionens förträfflighet, oftastanvänd av företrädare för nya digitala medier. Genreexempel: Denföretagsledare som inte redan nu tar konsekvenserna av densnabba IT-utvecklingen kommer att få se hela sin marknadförsvinna inom fem år, säger Jussi Hal af Stolle visionärt.

Push-media: Gå-påig journaliststil, där en originell så kalladvinkel är viktigare än slutresultatets vederhäftighet. Faktakombineras inom denna skola i regel med ett ansenligt inslag avtyckande. Särskilt vanliga distributionskanaler för push-mediaär: TV, radio, press och interaktiva medier.

Strukturaffär: Se aktieägarvärde.

Tillväxtbolag: Term som används om bolag, vars värde har vuxitså kraftigt att det inte kan förklaras med vanliga kalkyler. Seäven kapitalflöde, vårkänslor och aktieägarvärde.

Vårkänslor: Biologisk process som leder till attavkastningskravet på placeringar av andras pengar sjunker med 20–50 punkter samtidigt som förväntningarna på årlig vinsttillväxtunder kommande högkonjunktur stiger med i genomsnitt tre procent.

Vårdepression: Biologisk process som leder till attavkastningskravet på placeringar av andras pengar stiger med 20–50 punkter och att förväntningarna på årlig vinsttillväxt underkommande högkonjunktur faller med i genomsnitt tre procent.

Vårtrötthet: Drabbar den som försöker räkna ut vilken av de bådasistnämnda effekter som överväger på Stockholmsbörsen en givenvecka i april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.