Regeringens planerade nödtillstånd till Cementa riskerar att krocka med EU-regler

Regeringens planer på att ge Cementa nödtillstånd för fortsatt kalkstensbrytning vid File Hajdar på Gotland riskerar att försenas eller stoppas helt. Bakgrunden är att tillståndet krockar med ett antal nya EU-regler som införts under de senaste åren. Det skriver Svenska Dagbladet.
Cementa Gotland
Cementas fabrik i Slite, Gotland. Foto: Joakim Kroger / Cementa/Handout / Cementa/Cementa
Därutöver kan ärendet även hamna hos svenska domstolar.

”Det är högst sannolikt att någon privatperson eller miljöorganisation på Gotland kommer att överklaga. Domstolen kan då meddela inhibition, vilket innebär att tillståndet inte kan användas innan ärendet är avgjort”, säger Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala Universitet, till SvD.

Brytningen vid File Hajdar löper ut den 31 oktober i år. Cementa jobbar parallellt med att knyta upp Nordkalk, som ligger några mil norr om fabriken i Slite, att fungera som extern leverantör av kalksten. Nordkalk kan enligt Cementa förse fabriken med kalksten i flera år men samtidigt kommer det krävas ett stort antal lastbilar varje dag för transporten till Slite.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.