Högsta domstolen nekar Cementa prövningstillstånd

Cementa nekas prövningstillstånd för kalkbrytning på Gotland. Således finns risk för en cementkris i Sverige.
Högsta domstolen
Högsta Domstolen i Stockholm. Foto: Magnus Andersson / TT

Mark- och miljödomstolen nekade tidigare i sommar bolaget Cementas ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland. Motiveringen var att Cementas miljökonsekvensbeskrivning hade så pass stora brister att den inte kunde utgöra grund för beslutet om verksamhetens inverkan på miljön.

Nu har Högsta domstolen gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd, skriver Högsta domstolen. Således står Mark- och miljööverdomstolens beslut fast.

Detta innebär en risk för en cementkris i Sverige, då Cementa dominerar produktionen av cement i Sverige, och 75% av deras produktion kommer från anläggningen på Gotland. Byggbranschen har också larmat om att det kan bli tufft för bygg- och anläggningsbranchen.

”Det kommer inte stanna vid att bygg- och anläggning har 280 000 personer som direkt berörs. För vi kommer inte ha möjlighet att bygga, inte ha igång vindkraftverk, batterifabriker eller nya järnvägar, sade Catharina Elmsäter-Svärd, VD vid byggföretagen, tidigare i somras.

Det befintliga tillståndet för kalkbrytningen löper egentligen ut i oktober, men regeringen meddelade tidigare i augusti att man vill genomföra en tillfällig lagändring i miljöbalken som ger Cementa möjlighet att fortsätta bryta kalk inom ramen av det tillstånd de redan har. På så sätt vill de ge Cementa ytterligare åtta månaders möjlighet att bryta kalksten på Gotland.

”Vi förbereder en tillfällig lagändring av miljöbalken för att avvärja eller minimera riskerna och vi jobbar samtidigt med ett antal åtgärder för att minska sårbarheten och öka cirkulariteten i hur vi i dag använder ganska ändliga resurser”, sade näringsminister Ibrahim Baylan (S) då.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.