Riksbanken: ”Räntan kan troligen sänkas i maj eller juni”

Riksbanken lämnar som väntat styrräntan oförändrad på 4%. I samband med det färska räntebeskedet meddelar centralbanken att räntan troligen kan sänkas i maj eller juni.
Riksbanken: ”Räntan kan troligen sänkas i maj eller juni” - Riksbanken
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Stefan Jerrevång / TT

På onsdagen gav Riksbanken beskedet att styrräntan hålls oförändrad på 4%. Det var också i linje med marknadens förväntan.

Behovet av en åtstramande penningpolitik minskar när inflationen sjunker mot målet och konjunkturen är svag, skriver Riksbanken.

”Om inflationsutsikterna fortsätter att vara gynnsamma kan styrräntan troligen sänkas i maj eller juni”, heter det.

Riksbanken skriver också att inflationen har fortsatt att sjunka och att ”framåtblickande indikatorer tyder på att den närmar sig 2%”.

Det finns risker att inflationstrycket stiger på nytt – bland annat en försvagning av svenska kronan och företagens priser. Därför behöver penningpolitiken ”präglas av försiktighet, med gradvisa sänkningar av styrräntan”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets