Riksbanken: Pristrycket i Sverige fortsatt högt trots sjunkande inflation

Inflationen sjunker men pristrycket är fortsatt för högt i ekonomin, uppgav Riksbankens direktion när de under tisdagen deltog i årets andra utfrågning i finansutskottet. ”I tuffa tider utmanas de ekonomisk-politiska ramverken", säger Riksbankschefen Erik Thedéen.
Riksbanken: Pristrycket i Sverige fortsatt högt trots sjunkande inflation - Riksbanken Thedeen
Riksbankschefen Erik Thedéen.

”Vi ser att räntehöjningarna har effekt. Inflationen sjunker och det är välkommet. Men att KPIF-inflationen sjunker beror också mycket på att elpriserna fallit kraftigt. Den underliggande inflationen, som brukar ge en bra vägledning om vart inflationen är på väg, är fortfarande för hög”, sade Riksbankschefen Erik Thedéen.

Direktionens prognos från september visar att styrräntan kan behöva höjas ytterligare något.

”I tuffa tider utmanas de ekonomisk-politiska ramverken. Vi förstår att det är kännbart när räntorna höjs. Men kostnaden för en varaktigt allt för hög inflation är betydligt större. Vi behöver se till att vi får tillbaka köpkraften igen”, konkluderade Thedéen.

Vice riksbankschef Anna Breman anser att det finns goda förutsättningar för att inflationen ska fortsätta ned.

”Men vi behöver ta höjd för att det kan komma bakslag och det blir viktigt att analysera hur ny information påverkar utsikterna för konjunkturen och inflationen”, sade hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets